U kinu Dječje kuće započele projekcije idealne za prvi susret djece s kinom

Svoje prve kino korake u kinu Dječje kuće ovog su tjedna napravili brojni predškolci u sklopu novog programa Art-kina – Krenimo od 0! – posebno osmišljenog za prvi susret djece s kinom.

Prvi blok projekcija održan je 27. i 29. prosinca u jutarnjim terminima, a projekt se nastavlja do lipnja 2024. s ciljem da što veći broj naših najmanjih sugrađana doživi lijep i poticajan prvi susret s velikom platnom i bogatom riznicom kvalitetnih animiranih filmova za najmanje uzraste.

Proteklih petnaest godina Art-kino predano radi na medijskom opismenjavanju djece, bilo kroz obiteljski program koji se protekle tri godine odvija u kinu Dječje kuće, radionice ili program Škola u kinu koji djecu i mlade odgaja da zavole film i odlazak u kino.

Budući da su djeca sve više izložena raznim sadržajima koji nisu primjereni njihovoj dobi, uz novi projekt Art-kina Krenimo od 0!, njihova se medijska pismenost i ljubav prema filmu želi potaknuti od najranije dobi.

Program Krenimo od 0! sastavljen je od kratkog bloka domaćih animiranih filmova koji su djeci do 7 godina bliski temom, trajanjem i vrstom animacije, a tu su i radionice kojima je cilj upoznati djecu s osnovama filmskog jezika kroz jednostavne, kreativne i zabavne aktivnosti.

Sva su djeca, koja sudjeluju u programu, po završetku projekcija dobila i personaliziranu diplomu sa svojom fotografijom u kinu, kao uspomenu na svoje prve kino korake.

Kratke filmske blokove u trajanju od 20 minuta ovog su puta činili filmovi nagrađivane hrvatske animatorice, ilustratorice i autorice Ivane Guljašević Kuman, a nakon filmskih projekcija i dodjele diploma, uslijedila je tematska radionica Crtamo, vičemo, snimamo – veselu čestitku imamo! pod vodstvom riječkog književnika Zorana Krušvara, gdje su polaznici, uz malu pomoć voditelja radionice, napravili animiranu čestitku u video formatu, koju ponosni roditelji mogu slati rodbini tijekom čitavih praznika.

Krenimo od 0! (Let’s start from 0!) novi je projekt Art-kina pokrenut ove godine u sklopu inicijative Collaborate to Innovate mreže europskih nezavisnih kina Europa Cinemas kojim koordinira splitsko Kino Mediteran, a u njemu pored Art-kina sudjeluju i Kinematografi Dubrovnik, javna ustanova u kulturi Grada Dubrovnika.

Cilj projekta razvoj je nove publike te njihove edukacije od najranije dobi budući da su u programskom fokusu obitelji s djecom do sedam godina. Naime, programima će se ukazati na činjenicu da je od iznimne važnosti djecu od najranije dobi upoznavati s raznolikom kulturnom produkcijom kako bi se u budućnosti izbjegle jednostranost i isključivost kod odabira iste, kao i suživljavati ih s prostorom kinodvorane kao ‘prirodnim okolišem’ filma.

Istaknuta slika: Art-kino

#Djeca #Dječja kuća #Krenimo od 0! #projekcije #razvoj publike

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh