Po’ Metra Crijeva i Mašinko zapalili Palach za 45. izdanje Ri Rock festivala

Petak je u OKC-u Palach održana prva večer 45. izdanja čuvenog Ri Rock festivala, koji je riječkoj alternativnoj sceni od iznimna značaja. Uz headlinere Mašinka i Po’ Metra Crijeva, Palach su zapalili mladi bendovi, oni kojima ovaj festival pomaže u afirmaciji, na koncu, oni zbog kojih je ovaj festival i osmišljen. U pauzama između bendova dodjeljivali su se Ri Rock kipići, o sudbini kojih je odlučivao žiri sastavljen od aktera Ri Rock scene – nagradu za najbolji T-shirt art odnio je dizajn Dorotee Varge za Zenoth, najbolji album art cover ima Pomelo Chess Society za album „En Passant“, kipić za najbolji spot zaslužili su Po’ Metra Crijeva za „Prokjeti pust“, a nove nade riječkog rocka su  Pomelo Chess Society. Na izgubljenom flooru u Palachu riječki je veteran scene i glazbeni selektor Grga puštao najbolje note riječke scene, a program je vodila TV i radio voditeljica Sara Ivelja.

Dodjela Ri Rock kipića Pomelo Chess Society

– Ova nagrada nam znači sve, dakle roditelji mi prvi put nisu išli spavati u devet sati, ostali su budni da im javim kako smo osvojili nagradu za nove nade. Svi smo preko 35 godina, tako da smo jednom nogom u grobu ali sad ćemo probati živjeti zdrav život da možemo nositi tu Rijeku na našim jebenim leđima, da bude uspješnica svemira u glazbi. Treba nastaviti tako, treba motivirati ljude da nastave tako, da ne budu osuđeni na Desingericu i takve stvari, da mogu uživati u glazbi dok još valja, zaključio je Leo Marohnić iz benda Pomelo Chess Society.

Od mladih bendova na prvoj su večeri Ri Rocka nastupili Altered Taste, Meantime, Sick Sheets, Krletka i Johnny Quid, koji je publiku oduševio svojim, već dobro znanim, energičnim scenskim nastupom. Zanimljiva je bila raznolikost bendova – bilo je mlađih generacija koje lupaju hardcore, ali bilo je i starijih, koji svoje stvaralaštvo temelje na old school rocku, uz pokušaje modernizacije popraćene elektronskim beatovima.

– Nismo nikad prije svirali, došli smo pokazati svoje (ne)znanje, ha ha ha. Bilo je stvarno opušteno, osjećaj je nestvaran. Osnovani smo u devetom mjesecu, probe imamo otprilike dva puta tjedno, ali ovo nam je bio prvi javni nastup, rekao je Matija Čorić, gitarist i pjevač benda Meantime, koji je publiku oduševio svojom mladenačkom energijom.

Djed Mrz – Po’ Metra Crijeva

Po’ Metra Crijeva spektakularni je riječki ča-metal bend, koji već samu po sebi upečatljivu glazbenu kombinaciju metala i sopila upotpunjuje maskiranim scenskim nastupom, koji nikada ne razočara. Prepuni su Palach razdivljali hitovima poput „G. O.“, „Daj Biru“, „Jednojacki Ok“ i „Čižićka rapsodija“, a  „Prokjeti pust“, za kojeg su osvojili i nagradu za najbolji spot 2023., ostavili su za kraj – što je rezultiralo apsolutnim transom publike.

– Drago nam je da nas zovu na manifestacije poput Ri Rocka, to je dio naše povijesti kao benda. Mislim da nam je prva svirka uopće bila na 25. Ri Rocku, točno prije 20 godina, tako da je ovo nekakva obljetnica, lijepo smo zaokružili tu cijelu priču. Nadam se da će ovaj festival ići dalje, u nekakvom novom ruhu, čak i da će se na neki način unaprijediti, da će biti i novih izvođača. Super je to što se netko tko prvi puta svira u bendu može pogledati širok spektar bendova, u smislu da vidi mlade i iskusnije bendove, pa im je puno lakše zaključiti gdje su i što moraju napraviti, što žele napraviti, mogu na taj način razmišljati o svojoj budućnosti, zato je Ri Rock ful kul, rekao je Jasen Kekanović iz Po’ Metra Crijeva.

Mašinko

Mašinko je punk rock sastav osnovan 2010. godine, bend koji je publika željno iščekivala i koji je u najmanju ruku ispunio očekivanja. Na stageu su se pojavili noseći majice drugih bendova, poput Po’ Metra Crijeva i FNC Diverzanta na taj način izražavajući kolegijalnost. „Srkijev san 21“, „Kako je Potjeh tražio rakiju“, „Veća lopata“, „Kad idemo van“, i „Oči pune suzavca“ publika je jednoglasno izvodila, uz neumorni pogo i ruke u zraku.

– Nisam točno siguran kad smo zadnji put svirali u Rijeci, mislim da je bila 2021., dolje na Delti, pa je bilo neko nevrijeme i svašta nešto. Danas nam je bilo super, jako smo zadovoljni i naša su očekivanja ispunjena. Skoro se svaki put iznenadimo, uvijek su nas kao male plašili u Rijeci morate paziti kako ćete proći, tu su ljudi kao, morate paziti kako nastupate, ali publika je fantastična, zaključio je Srđan Grbić iz Mašinka.

Fotografije snimila Klara Stilinović

#johnny quid #mašinko #OKC Palach #Po metra crijeva #Ri rock #Ri Rock kipić

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh