Preminula Iris Apfel, rijetka ptica i jedna od najomiljenijih modnih ikona

Jučer, 01. ožujka, u 102. godini, s ovog svijeta odlepršala je Iris Barrel Apfel, ekspertica za tekstile, dizajnerica interijera, neumorna i precizna urednica strategije osobnog modnog izričaja na nivou umjetnosti, zapanjujućeg eklekticizma, i jedna od najomiljenijih svjetskih modnih ikona uopće.

U svijetu u kojem je crna uvijek nova crna i u kojem je manje uvijek više, Iris Apfel svakom je prilikom veselo odabirala dodati još – nakita, uzoraka, tkanina, modnih detalja i boje. Na modne trendove nije se obazirala, bila je slobodno i s velikim guštom zaigrana, uvijek svoja, ne samo neopterećena bojaznima o kršenju modnih pravila i diktata već, naprotiv, elegantno humoristično ikonoklastična, što je u modi uvijek impresivno postignuće. Svaka Apfelina kombinacija kao da je odisala radošću, vrckavošću i senzualnim bogatstvom, te živopisnošću kontrirala represivnim idejama o prikladnosti stila ovisno o godinama, na olakšanje i sreću nebrojenih žena na svijetu.
Iris Apfel rođena je 1921. godine u New Yorku (Astoria, Queens). Otac joj se bavio trgovanjem stakla i ogledala, dok je majka imala svoj modni butik. Od najranijeg djetinjstva Apfel luta po njujorškim antikvarijatima, second-hand trgovinama i thrift shopovima, pokazujući talent za uočavanje iznimnog. Tako počinje sa sakupljanjem nakita, što će joj biti cjeloživotna strast. Nakon studija povijesti umjetnosti, Apfel radi kao copy-writer i asistent dizajnera interijera, dok ozbiljan biznis razvija po udaji za Carla Apfela, s kojim otvara neočekivano uspješnu tekstilnu kompaniju Old World Weavers.

Specijalizirajući se za tkanine iz 17. 18. i 19. stoljeća, Apfelovi dvaput godišnje putuju u Europu, a učestalo odlaze i na svjetska putovanja koja Iris Apfel otvaraju put ne samo do ateljea visoke mode već i do soukova, bazara i brojnih zanatlijskih radionica diljem svijeta iz kojih će zauvijek crpiti ne samo interes za tradicionalne nošnje, nego i inspiraciju za egzotično, neočekivano i umjetničko. Old World Weavers radili su na restauratorskim projektima za Gretu Garbo i Estée Lauder, ali i za Bijelu kuću – predsjednika Trumana, Eisenhowera, Kennedyja, Johnsona, Nixona, Forda, Cartera, Regana i Clintona. Apfelovi su kompaniju zatvorili 1992., po odlasku u mirovinu, što je za Iris Apfel značilo samo još bezbroj novih aktivnosti i poslova.
Godine 2005. Iris Apfel postaje “slučajna” svjetska modna ikona izložbom u Institutu za kostime MET-a, gdje uz pomoć kustosa Harolda Kode predstavlja svoju kolekciju nakita na manekenima, stiliziranu odjevnim predmetima iz njezinih ormara. Na naše veliko zadovoljstvo, ove izuzetne kreacije sačuvane su u monografiji Rare Bird of Fashion: The Irreverent Iris Apfel, na odličnim fotografijama Erica Bomana. To je bila prva ovakva izložba koju je MET posvetio živućoj ženi ne-dizajnerici. I Lagerfeld i Armani došli su na otvorenje.
U 97. godini, na savjet Tommyja Hilfigera, potpisuje ugovor s IMG-om kao model, radi na kampanjama za H&M, Citroen i eBay, savjetuje i predaje o stilu i modi, a 2018. Mattel joj je posvetio i Barbie po njezinom liku, te seriju Barbie lutaka koje je ‘obukla’ na svoj način. O Iris Apfel snimljen je i dokumentarni film – Iris, tada već 87-godišnjeg Alberta Mayslesa, s bratom Davidom koautora legendarnog dokumentarnog filma Grey Gardens.
“Nisam lijepa i nikad neću biti lijepa, ali nema veze. Imam nešto puno bolje. Imam stila”, izjavila je Apfel. Zaista, Apfelini stajlinzi bile su neočekivane kombinacije u duhu preporuke Oscara Wildea da treba ili biti umjetničko djelo, ili umjetničko djelo nositi – Stella Forest krzno, u kombinaciji s afričkom tapiserijom i jaknom Billa Blassa. Visoka moda i srebrni nakit jugozapadnih sjevernoameričkih Indijanaca, kaputi Normana Norella i Gianfranca Ferrea kao haljine, teške i bogate tkanine u pretjeranim formama i pera i nakit i modni detalji do sretnog ludila… U teoriji, ništa od toga ne bi trebalo funkcionirati, ali u praksi, Iris Apfel imala je oko, dar, maštu, odvažnost i žar majstora samosvojnog i fantastičnog modnog izričaja najviše umjetničke vrijednosti.

Istaknuti vizual: Saša Jovanović

#Albert Maysles #dizajn interijera #Iris Apfel #moda

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh