Rođendan, radnički savjet, Elektromaterijal, nuklearni brod, dvije smrti i propali atentat

1891. Na Sušaku rođen profesor Leopold Sorta, znanstvenik i učitelj, brodograđevni inženjer, jedan od prvih profesora Tehničke visoke škole u Zagrebu i osnivač modernog studija brodogradnje u Hrvatskoj. “Otac hrvatske brodogradnje”

1911. Pučka škola na Kozali dobiva novu zgradu koju je projektirao ugledni riječki arhitekt Luigi Luppis. Zbog velikog broja učenika škola je 1970. godine dobila novu školsku zgradu u kojoj i danas djeluje.

Stara škola na Kozali, uz dozvolu Lokalpatriota Rijeka

1922. Predsjednik Slobodne Države Rijeka, Riccardo Zanella preživio je atentat – aktivirana je ručna bomba u njegovom automobilu. U
gradu se osjeća velika napetost.

Igor Žic: RIJEKA – Od propasti Austro-Ugarske do priključenja Italiji (kronologija)

1950. godine tvornica papira Rijeka prva je u FNRJ uvela model radničkog samoupravljanja osnivanjem Radničkog savjeta.

1962. Nuklearni brod “Savannah”, prvi trgovački brod na nuklearni pogon, izgrađen je prema projektu Erazma Tićca iz Kostrene, krenuo na prvo putovanje. Imao je dva reaktora, dostizao brzinu od 21 čvora i jednim punjenjem goriva mogao je ploviti gotovo tri i pol godine.

“Savannah”, 2012.

1999. U Rijeci je umro dr. Branko Fučić, istaknuti hrvatski povjesničar umjetnosti i kulture, znanstvenik, esejist, paleograf, arheolog, putopisac, vodeći stručnjak i promicatelj glagoljaške baštine i srednjovjekovnog zidnog slikarstva Istre.

Akademik BRANKO FUČIĆ, Petar Trinajstić

2011. Elektromaterijal, firma koja je nekoć bila maloprodajni div, nakon 57 godina rada zapela je u velike financijske probleme i proglasila stečaj. U tom trenutku imao je 211 zaposlenika.

2015. U newyorškom parku Astoria s ranom od metka u glavi (preminuo na putu u bolnicu), nađen hrvatski povjesničar i publicist William Klinger, poznat kao stručnjak za povijest Hrvatske, Jugoslavije, komunizma i nacionalizma. Ubio ga je prijatelj Alexander Bonetić, navodno zbog svađe oko propalog posla sa nekretninama. William Klinger, dobitnik je nagrade Grada Rijeke za izniman doprinos istraživanju povijesti Rijeke i stvaranju povijesne literature, njene međunarodne kontekstualizacije te doprinos međunarodnoj historiografiji (posthumno mu je dodijeljena 15. lipnja 2015.)

Istaknuta fotografija: Detalj naslovnice “Slova na dar Branku Fučiću”, EX LIBRIS, Rijeka, 2009.

#Branko Fučić #Leopold Sorta #NS Savannah #Riccardo Zanella #William Klinger

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh