Rođendan Romola Venuccija

Romolo Venucci, najveći riječki likovni umjetnik 20. stoljeća, rođen je 4. veljače 1903. godine. Akademiju likovne umjetnosti završio je u Budimpešti, a čitav život djelovao je kao slikar i likovni pedagog u svom rodnom gradu. Venuccijevi radovi dostigli su visoku likovnu razinu, te predstavljaju važan doprinos riječkoj, hrvatskoj i talijanskoj kulturi.

Romolo Venucci bio je češkog, mađarskog i slovenskog podrijetla. Njegov otac, Antal Wnoucsek, krajem 19. stoljeća doselio se u Rijeku, gdje se oženio Annom Marijom Rostand, djevojkom francusko-slovenskog podrijetla. Šestoro djece odgojeno je u skromnim uvjetima na Mlaci, a obitelj je uronila u talijansku kulturu. Govorili su fiumanskim dijalektom, uz mađarski i njemački, što je odražavalo njihovo okruženje.

Nakon završenog osnovnog i srednjeg obrazovanja na mađarskom jeziku, Romolo odlazi u Budimpeštu na studij na Kraljevsku akademiju likovnih umjetnosti, jednu od najmodernijih institucija u Europi tog vremena. Po povratku u Rijeku nakon studija, koji se poklopio s ulaskom grada u sastav Kraljevine Italije, stvara javne radove, među kojima su ukrasni panoi za Riječki velesajam i murali za Gornju kapucinsku crkvu.

Godine 1935. mijenja prezime u Venucci i ženi se Margaret Kuss. Među najboljim njegovim radovima iz tog doba smatraju se crteži ugljenom na temu ljudske figure i kubokonstruktivističke slike, koje javnost teže prihvaća („Došao sam iskvariti ukus svojih sugrađana“ izjavljuje tada umjetnik). Godine 1946. Venucci je zajedno s Jakovom Smokvinom, Vinkom Matkovićem i Vilimom Svečnjakom osnivačem gradske podružnice Udruženja likovnih umjetnika Hrvatske, današnjeg Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeke. Od 1947. do mirovine predaje crtanje, nacrtnu geometriju i povijest umjetnosti u talijanskim školama.

Romolo Venucci

Supruga pokojnog umjetnika 1989. godine poklonila je tadašnjoj Modernoj galeriji zbirku od 87 radova (48 ulja, 37 crteža i 2 skulpture) koja predstavlja presjek Venuccijevog životnog djela.

Potaknut željom za afirmacijom riječkog identiteta arhitekt Vladi Bralić sačinio je prijedlog za osnivanje galerije koja bi doprinijela kulturnoj spoznaji o sadržajnom smislu, te logici i ljepoti zaokruženog opusa Romola Venuccija.

Na temelju prijedloga, galerija bi trebala biti uređena u sklopu zgrade na Korzu 26, vrijednom zdanju iz razdoblja secesijske arhitekture grada koje je oblikovana s zanimljivim uskim pročeljem na kojem se ističu stilski elementi visoke oblikovne kvalitete. Zgradu je 1905. godine projektirao talijanski arhitekt Ambrosini. Naravno, eventualna adaptacija zgrade u galerijski prostor otvorila bi mogućnost za rekonstrukcijom njenog izvornog stanja.

Prijedlog za osnivanje galerije Romolo Venucci bio je izložen na riječkoj izložbi Interpretacije (1989.) kojom je Moderna galerija obilježila 40 godina djelovanja, a potom i na izložbi u Marseillesu 1990. godine. Iste je godine nagrađen na 25. Zagrebačkom salonu lijepih umjetnosti. Usprkos tomu, nikad nije došlo do realizacije.

Romolo Venucci preminuo je 1976. godine.

Izvori: wikipedia, aga, croinfo.net

#aga #Romolo Venucci #Vladi Bralić

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh