STIFF proslavio deseti rođendan

U srijedu je u Art kinu Croatia otvoreno jubilarno deseto izdanje Student International Film Festivala (STIFF). Prvi je to međunarodni festival posvećen studentskom i debitantskom filmu, koji za cilj ima predstaviti svjetske studentske produkcije široj publici. Na ovogodišnjem izdanju festivala prikazivat će se četrdeset filmova iz međunarodne konkurencije o kojima će, u kategorijama igranog, dokumentarnog i animiranog filma, odlučivati publika i žiri, čiji su članovi prošlogodišnji pobjednici te lokalni studenti. S obzirom na to da se radi o studentskom festivalu, osim što su predstavljeni studentski filmovi, studenti također aktivno sudjeluju na svim dijelovima organizacije festivala – rade kao moderatori i koordinatori događaja, PR menageri, dizajneri i članovi žirija.

STIFF je svečano otvoren zahvalama organizatorima, Udruzi Filmaktiv, Studentskom Kulturnom Centru te Art kinu Croatia, popraćenih riječima dobrodošlice domaćim i stranim gostima festivala. Slobodanka Mišković, ravnateljica Art kina, istaknula je važnost mladih i studentskih autora koji u svijet filma donose svježu perspektivu. Marta Žuvić, prorektorica za studije, studente i osiguranje kvalitete Sveučilišta u Rijeci, naglasila je važnost STIFF-a, on studentima donosi mogućnost kulturnog stvaralaštva, potiče ga i promovira. Sonja Šišić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ, u svoje i županovo ime izrazila je sreću koju im pruža mogućnost da potiču studentske radove, daju im podršku da budu kreativni i inovativni.

Studenti slave deseti STIFF

– Hvala vam što ste se pojavili u ovolikom broju, s obzirom na jaku buru i gužvu. Zaista sam uzbuđena zbog proteklih deset godina – deset godina prekrasnih filmova, njih 450 što smo do sada prikazali. U deset godina podijeljeno je 50 nagrada, imali smo sedam multimedijalnih izložbi i brojne goste, radionice i jako dobru zabavu. Nadam se da će tako biti i ove godine i da će publika sudjelovati u svih pet dana festivala – dulji je nego ikada, a nadam se da će biti i bolji nego ikada, zaključila je Maša Drndić, umjetnička direktorica STIFF-a.

Nakon službenog otvorenja festival je otvoren filmskim programom Odstupanja – održane su projekcije tri studentska filma, igranog filma „Crveno, žuto, zeleno“ ruske redateljice Vere Vasileve, animiranog filma Olivera Hegyia „Vrt srca“ te dokumentarnog „Nakon svadbe“ slovačkog autora Mateja Klucika. Odličan je izbor filmova za otvorenje festivala rezultirao oduševljenjem publike, koja je uz smijeh i pljesak podržala studentsku produkciju.

Šarenilo Kružne ulice i posjetitelji ispred prostora Galerije SKC

Nakon otvorenja u Art kinu program se preselio u Galeriju SKC u kojoj je, u sklopu festivala, otvorena izložba „Demode“, koja se bavi temom prolaznosti u proteklom desetljeću, pri čemu autori progovaraju o aktualnim društvenim problemima te naglasak stavljaju na globalne procese koji, osim života pojedinca, oblikuju i život zajednice.

Fotografije snimila Marta Sirotich

#Art kino Croatia #Filmaktiv #Galerija SKC #SKC #STIFF

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh