Sto godina od rođenja Viktora Ružića, omiljenog direktora Hartere


Rođen 18. veljače 1924. u Rijeci, dipl. inž. Viktor Ružić, omiljeni tehnički direktor u Tvornici papira Rijeka pod čijim je teh.rukovodstvom “Hartera” doživjela svoje zlatno doba. Bio je ugledni građanin ovoga grada s iznimno bogatim životnim putem. Kemičar po osnovnoj naobrazbi i dugogodišnji član Hrvatskog kemijskog društva, Ružić je bio više od stručnjaka – bio je duhovit, imao je žara te bio neumoran pokretač brojnih kulturnih i društvenih događanja.

Njegova široka angažiranost obuhvaćala je i sportski aktivizam, volontersko davanje krvi te članstvo u vatrogasnom društvu. Viktor Ružić nije bio samo kroničar svog vremena, sa 164 objavljena novinska članka, već je također bio književni stvaralac stručnog i popularnog tipa.

Viktor Ružić, omiljeni tehnički direktor u Tvornici papira Rijeka; izvor: Sušačka revija

Potomak uglednih hrvatskih obitelji Brlić, Ružić i Mažuranić, Viktor je njegovao tradiciju svoje obitelji, te je govorio čak sedam stranih jezika. Bio je skrbitelj Spomeničke zbirke i knjižnice svoga pradjeda bana Ivana Mažuranića, kao i knjižnice i arhive svoje bake Ivane Brlić Mažuranić.

Unatoč nemirnom ratnom vremenu, Ružić je uspio završiti osnovnu školu u Rijeci, a kasnije je pohađao Klasičnu gimnaziju u Zagrebu i Sušačku gimnaziju. Talijanski fašisti zatvaraju ga 1942. u Rijeci, gdje uspijeva maturirati iz zatvora. Studirao je kemiju u Padovi i Lausannei, diplomiravši 1951. na Tehničkom fakultetu, Kemijsko-tehnološkom odsjeku Sveučilišta u Zagrebu.

Nakon različitih radnih iskustava, od tvornice likera „Učka ”do Tvornice papira, Ružić je otišao u Švicarsku 1968., gdje je stekao priznanje kao vrstan stručnjak u tehnologiji proizvodnje papira. Vratio se u Tvornicu papira u Rijeci 1970., gdje je obnašao dužnost tehničkog direktora.

Pogled na tvornički kompleks; Portal Hrvatske tehničke baštine

Viktor Ružić preminuo je 21. kolovoza 1992. u Rijeci, ostavljajući iza sebe neizbrisiv trag u kulturnom, znanstvenom i društvenom životu grada.

Istaknuta slika: vizual Artkvart


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/tisakbiz/artkvart.hr/wp-content/themes/cenote/template-parts/content-single.php on line 56

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh