Sv. Lovro – zaštitnik Sušaka bez crkve

Na današnji dan 1431., potpisana je povelja kojom je Martin Frankopan infeudirao trsatskim franjevcima područje od Rječine do mora s crkvicom svetog Lovre, odnosno današnje središte Sušaka

Na Sušaku se već u 15. stoljeću spominje kapela Sv. Lovre. Kapela je imala trijem i zvono na preslicu iznad ulaza. Godine 1723. dao ju je obnoviti gvardijan Petar Francetić i tada je na oltaru postavljen slika Sv. Lovre koju je naslikao Serafin Schön.

U kapeli se svake godine na dan Sv. Lovre održavala misa zadušnica za Martina Frankopana. Zadnja misa služila se 5. ožujka 1894. godine kad je crkvica, zbog početka izgradnje Bulevarda, srušena.

Slika Sv. Lovre prenesena je u Franjevački samostan na Trsatu. Na mjestu crkvice podignuta je zgrada u kojoj je danas Hrvatski kulturni dom.

Sveti Lovro Rimski, rođen oko 225. u rimskom naselju Osca (danas španjolski grad Huesca) slavi se na dan 10. kolovoza. Bio je učenik pape Siksta II, koji ga je zbog njegovih mladenačkih vrlina volio očinskom ljubavlju. Iako je bo mlad papa ga je uvrstio među sedmoricu uglednih rimskih đakona te ga postavio za protođakona. Iskazavši mu tako veliko povjerenje, prorekao mu je da ga čeka teška borba za vjeru Kristovu. Lovri je bilo povjereno da crkveno blago podijeli siromasima. On je to prihvatio te otišao u ubožnicu za siromahe i sve im podijelio. kad ga je sudac istražitelj upitao za blago Crkve, upro prstom u siromahe, bogalje, slijepce i bolesnike te rekao: „Evo blaga Crkve, vječnog blaga koje se ne umanjuje nego neprestano rodi!”

Na to je bio mučen, izbičevan te spaljen na roštilju. S tog užarenog strašnog mučila dobacio je okrutnom tiraninu: “Na jednoj sam strani pečen, okreni me na drugu!” Mučeništvo svetog Lovre prema pouzdanim pisanim izvorima zbilo se na današnji dan, 10. kolovoza 258.

Kiša meteora, zvana Perzeidi, događa se otprilike u vrijeme njegova spomendana sredinom kolovoza pa se naziva i “suze svetog Lovre”. Posebno je slavljen u Rimu i jedan je od zaštitnika „vječnog grada“.

Omiljeni svetac, kojeg zazivaju kod požara i lumbaga, zaštitnik je đakona, sjemeništaraca, studenata, školske djece, knjižničara, arhivista, rizničara, komičara, kuhara, pečenjara, mesara, nožara, pivara, kožara, siromaha, vlasnika restorana, vinara, vinogradara, arsenala, oružara, staklara, pralja, Rima, Rotterdama, Kanade, Šri Lanke, brojnih naselja, župa, crkava i kapela diljem svijeta i hrvatskih krajeva (Lovrečka Varoš kod Vrbovca, Lipovac kod Nijemaca, Babina Greda, Baranjsko Petrovo Selo kod Petlovca, Črnkovci kod Marijanaca, Slavonski Brod-groblje, Požega, Požeška biskupija, Crkvari kod Orahovice, Lovrečan kod Cestice, Cirkovljan kod Preloga, Petrinja, Vivodina kod Ozlja, Lovrečica kod Umaga, Sveti Lovreč Labinski kod Raše, Premantura kod Medulina, Krk, Kali na Ugljanu, Lukoran na Ugljanu, Šibenik, Koprno kod Unešića, Trogir-katedrala, Stobreč kod Splita, Baška Voda, Kaštel Lukšić, Zmijavci, Vrboska na Hvaru, Žukovac kod Orebića, Sonta kod Apatina).

Istaknuta fotografija: PPMHP Sušak, Kapelica sv. Lovre, Miletić, Sušak, 1909.

#kapel sv. Lovre #obljetnica #suze sv. Lovre #Sv. Lovro #svetac

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh