Zvečka: stara ili nova Rijeka?

Pretposljednja ovogodišnja Zvečka na Podvežici je okupila respektabilnu glazbenu postavu, što je samim time rezultiralo i sjajnom atmosferom. Kada se na jednom mjestu okupe Turisti s Vavom i Firčijem, nekadašnjim bubnjarom nikad prežaljene Ekatarine Velike, Grad kao jedan od najistaknutijih i najdugovječnijih predstavnika iskonskog riječkog rock zvuka te uvijek žestoki Parafi, koji možda nisu mladi kao u doba novog vala, ali u njima još uvijek ima dovoljno pankerske energije, što Riječani znaju cijeniti, jasno je da će se ispuniti svi preduvjeti za jedno od najboljih koncertnih događaja ovoga ljeta u gradu.

Koncert Turista, Grada i Parafa bio je događaj što se ne propušta. Snimio Dan Ivančić

Prvi su na set izašli Turisti, budući da je ovoga puta uobičajenu riječku postavu pojačao i Firči, na repertoaru su se našle i neke stvari legendarne beogradske grupe koja je žarila i palila scenom 80-tih godina prošlog stoljeća.

– Meni je osobno uvijek najteže pripremiti se psihički za pjevanje u svom gradu, međutim ovaj put uopće nisam imala sumnju da će to biti onako kako spada, jer smo imali posebnu playlistu za poseban dan, uz posebnog gosta Firčija. Na stageu bili smo potpuno zaneseni, uživali smo, bilo je dosta ljudi, i super su reagirali, rekla je Iva Močibob, frontmanica Turista.

Grad se predstavio na svoj dobro prepoznatljiv način, pored pjesama s posljednjeg albuma našlo se prostora i za retrospektivu njihovih najvećih hitova. Dean Škaljac i ekipa  još uvijek imaju ono nešto da pokrenu svoje obožavatelje.

– U Rijeci sam odrastao, živio sam i na Vežici, ovaj kvart mi je posebno drag. Zvečka je nešto posebno, mislim, u ovakvoj formaciji svirati s Parafima i Turistima – to je jedna Rijeka koja stalno teče. S ovakvim ljudima vani ne možeš falit, a ovo je jedan od najopuštenijih i najdražih koncerata u zadnje vrijeme, rekao  je Dean Škaljac, frontman grupe Grad.

Još uvijek mogu pokrenuti fanove – grupa Grad. Snimio Dan Ivančić

Kako i dolikuje legendama, večer na Podvežici zaključili su Parafi, pod vodstvom Pavice Mijatović, a.k.a. Vim Cole te Valtera Kocijančića, prvotnog frontmana ovog legendarnog riječkog benda.

– U svojem gradu uvijek se odlično osjećam, što ne znači da u ostalim gradovima to nije slučaj, ali pred riječkom publikom uvijek se držim pomalo rezervirano. Riječka je scena ipak specijalna, i to ne samo od sada, možda je za to ponajviše zaslužna klima. U Rijeci ima puno padobranaca, koji su jednostavno uhvatili duh mora, a najvažniji su sami sebi. Citirat ću izjavu jednog glumca, po meni najbolje primjenjivu: „U Rijeci se najbolje osjećam – baš zato što sjednem nasred Korza, popijem kavu, i nitko me ne jebe!“, zaključio je Valter Kocijančić, frontman legendarnih Parafa, koji su izveli svoje najveće hitove, uključujući i one sa svevremenskog albuma „A dan je tako lijepo počeo“. Dan je s Parafima lijepo i završio.

Zvečka Festival završit će tradicionalno u petak, 1. rujna na Podvežici gostovat će Alen Vitasović i Gustafi s kompletnom postavom. Riječane i njihove goste, dakle, čeka prava pučka veselica za kraj ovogodišnje Zvečka – sezone.

Snimio Dan Ivančić

Naslovnu fotografiju Parafa snimio Dan Ivančić

#Dan Ivančić #Grad #Marta Sirotich #Paraf #Turisti #Zvečka

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh