Uskoro počinje Creski semenj


Creski semenj veliko je finale ljetnih događanja na Cresu s tradicijom održavanja od davne 1543. godine, a tijekom događanja cijeli grad postaje pozornica, po ulicama i trgovima se pjeva i druži, a na sajmu autohtonih proizvoda trguje onime što su proizvele vrijedne ruke domaćih proizvođača, ali i gostiju iz cijele Hrvatske!
Od 5. do 7. kolovoza prošećite creskim ulicama, trgovima i klančićima, pronađite zanimljive izložbe na otvorenom, naučite više o bogatoj creskoj povijesti i tradiciji, posjetite sajam autohtonih proizvoda, okušajte se u turnirima, zaigrajte tombolu, probajte creske gastro specijalitete i zabavite se s nama uz Cubismo, Duška Jeličića Duleta, grupu Insula, klapu Teha, klapu Burin i druge glazbenike!
Creski semenj, kako se na lokalnom dijalektu naziva sajam, a tradicionalno se vezuje uz svetkovinu Gospe Snježne, prvi se put spominje u Dekretu Republike Venecije 14. kolovoza 1543. Tada je Semenj trajao cijeli tjedan i sve što se tih dana dopremilo u Cres radi prodaje bilo je oslobođeno plaćanja poreza. Kasnije je Semenj reguliran i carskom bulom Franje Josipa iz 1828. godine i održavao se sve do Drugog svjetskog rata, a tradicija održavanja obnovljena je devedesetih godina 20. stoljeća. Danas je Creski semenj veliko finale ljetnih događanja na Cresu, a sve posjetitelje očekuju atraktivni koncerti, turniri, vrlo bogata tombola, izložbe, prezentacije i naravno najvažniji dio – atraktivan sajam autohtonih proizvoda koji se održava na Šetalištu 20. travnja.
Creski semenj uz puno odlične zabave predstavlja bogatu cresku povijest i tradiciju, a u šetnju creskim ulicama, trgovima i klančićima povest će vas uporabni predmeti iz povijesti Cresa poput demižona, drvenih bačvi, košića, lonaca, starog alata i drugih predmeta. Ova izložba na otvorenom održava se zahvaljujući odličnom odazivu cresanki i cresana koji su spremno pristali posuditi navedene predmete kako bi svojim gostima približili tradiciju i baštinu Cresa.
Centralno događanje je veliki sajam autohtonih proizvoda koji će se održati na Šetalištu 20. travnja, a ugostit će brojne domaće proizvođače, ali i goste iz ostatka Hrvatske koji će ponuditi ono najbolje što su njihove vrijedne ruke proizvele. Sajam će pratiti i koncert grupe Versi.
Uz creski stari grad i prekrasne renesansne palače ove će godine Creski semenj otvoriti i gradsku kulu. Tako će gradska kula, uz prigodnu dekoraciju, ugostiti i izložbu Creskog muzeja posvećenu starim creskim razglednicama pod nazivom „Pozdrav iz Cresa“ kao i izložbu maketa drvenih brodova u vlasništvu Marina Belema, ali i glazbene nastupe ispred same kule.
Trg Pjaceta pokazat će kako se nekad družilo, pjevalo i zabavljalo uz nastupe harmonikaša, a ugostit će i poznato cresko mitsko biće Macmalića kroz atraktivnu izložbu u organizaciji creske Rute koja će nas naučiti više o sortiranju i filcanju vune. Svakog dana od 19:00 – 20:00 h održat će se radionica izrade lutkica Macmalića. Svoja vrata otvorit će i renesansne palače, palača Arsan koja je dom Creskom muzeju u kojem će se moći razgledati izložba „Josip Pope – Kvarnerski motivi“, a u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci i Centrom za napredne studije jugoistočne Europe svi zainteresirani dobit će priliku razgledati palaču Moise kroz vođene ture svakog dana s početkom u 20:00 sati. Kod palače Moise održat će se i jazz koncerti. Gradska loža pokazat će suživot Cresa i mora, a Mali Mandrać ugostit će tradicionalne drvene barke koje će 6. kolovoza navečer zaploviti creskom lukom. Trg ispred creskog muzeja predstavit će cresku renesansu, dok će na trgu Cons biti postavljen starinski vrtuljak za djecu i kovač.
Kao uvod ovogodišnjem Semnju u Cresu će se održati dva vrlo zanimljiva događanja, u četvrtak 3. kolovoza u Creskom muzeju će se održati otvorenje izložbe „Kvarnerski motivi“ kojoj je autor creski umjetnik Josip Pope, a u petak, 4. kolovoza Samostan sv. Frane ugostit će klapski koncert povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti na kojem će nastupiti klapa Teha i klapa Burin uz gošću pjesnikinju Mladenku Kučić.
Creski semenj otvorit će 5. kolovoza gradonačelnik Grada Cresa Marin Gregorović prigodnim druženjem s građanima nakon svečane jutarnje mise ispred crkve sv. Marije Velike.
Uoči Semnja creske sportske udruge i klubovi organiziraju natjecanja u raznim sportovima, a najboljima će se priznanja i medalje javno dodijeliti 7. kolovoza u 20:30 sati na Trgu Frane Petrića. Turniri u košarci, šahu, jedrenju, udičarenju za djecu i odrasle te briškuli i trešeti prilika su za druženje i zabavu kako domaćih tako i gostiju.
U organizaciji Udruge umirovljenika Cres 7. kolovoza s početkom u 21:00 sat na Trgu Frane Petrića održat će se uvijek atraktivna i nagradama vrlo bogata tombola.
Creski semenj uvijek prati i odlična zabava, za koju su ove godine zaduženi Cubismo u subotu, 5. kolovoza, Duško Jeličić Dule i grupa Insula u nedjelju, 6. kolovoza te tombola i nastup klape Teha i klape Burin u ponedjeljak, 7. kolovoza.
Organizator događanja je TZG Cresa uz potporu Grada Cresa i TZ Kvarnera.
Više informacija na www.visitCres.hr

#Creski semenj #Cubismo #Duško Jeličić Dule #Gospa Snježna #Grad Cres #grupa Insula #Jazz #Josip Pope #klapa Burin #klapa Teha #Macmalić #Marin Belem #Marin Gregorović #Mladenka Kučić #sajam #TZ Kvarnera #TZG Cresa

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh