Ususret Alteregu, Katarina Vrenc: Naša filozofija je da gosti uživaju u dijeljenju hrane i vina, a pritom se zabavljaju uz čašicu razgovora

Kažu da ne podliježe stereotipima, da iznimno uspješno spaja tradiciju sa svjetskim trendovima i tako gradi jednu novu priču i novi identitet, da su joj ideje neiscrpne. Rodom je iz Velih Muna i u svojem „potpisu“ to ne krije, ime joj je Katarina Vrenc i chefica je popularnog zagrebačkog restorana Sopal, koja će s Markom Gržinom donijeti novu dimenziju Alterego festivalu u Lovranu.

Alterego je festival prirodnih vina, drugi takvog tipa u Hrvatskoj, koji će se u lovranskom kinu Sloboda održati 26. listopada, od 11 sati nadalje svi posjetitelji festivala moći će kušati vino od četrdesetak prirodnih vinara, onih čija vina u potpunosti odražavaju okuse, mirise i visinu alkohola specifičnu za određenu sortu grožđa, vinsku godinu i terroir i koja su svake godine drugačija, neočekivana, uzbudljiva i živa.

Za dobru glazbu bit će zaduženi Edi East Trance Blues i DJ Dobrila iz Poreča, a za pokoji itekako dobar zalogajčić Kumparička, OPG Banić i već spomenuta Katarina Vrenc&Marko Gržina.

Osim što se ubraja u najbolje hrvatske chefice, Katarina je i iznimna poznavateljica prirodnih vina, restoran Sopal u Zagrebu u ponudi ima čak 160 etiketa crnog i bijelog vina proizvedenih od grožđa iz organskog, biodinamičkog i prirodnog uzgoja u Hrvatskoj i izvan njezinih granica.

Kako ste se zatekli u svijetu prirodnih vina, kako ste uopće otkrili prirodna vina i odvažili se samo njih staviti na vinsku kartu Vašeg restorana?

– U svijet prirodnih vina ušla sam iz ljubavi prema istima. Pred nešto više od šest godina susrela sam se prvi put s terminom prirodnih vina i krenula sam istraživati dalje. Filozofija prirodnog vinarstva mi je puno bliža od onog konvencionalnog i to je zapravo to. Prvo prirodno vino koje sam probala bila je Josephine od Gut Oggau vinarije i to je bila ljubav na prvi gutljaj, kaže Katarina Vrenc.

Imate li nekog svog favorita među prirodnim vinarima?

– Imam ih nekoliko. U Hrvatskoj bi to zasigurno bili Piquentum, Rawino, Tomac i Matošin.

Kažu da je Sopal restoran u kojem se uživa u blagovanju na jedan potpuno prirodan način, jedno od rijetkih mjesta na kojima možeš uživati u vrhunskoj kuhinji, jesti rukama i pričati punih ustiju. Prirodna vina, prirodno okruženje u restoranu, vjerojatno uz to idu i prirodne namirnice?

– Tako je. Trudimo se uvijek birati prirodne namirnice i uvijek posežemo za namirnicom kontroliranog porijekla i organskog uzgoja, koliko god je moguće, zato surađujemo s mnogo OPG-ova. Isto je s vinima. Kvaliteta namirnice nam je od iznimne važnosti i smatram da ne postoji tehnika koja može nadmašiti zdravu i kvalitetnu namirnicu. Isto koliko mi je važno pripremati ukusnu i zanimljivu hranu, toliko mi je važno da svaki tanjur bude nutritivno ispravan.

Tradicionalna hrvatska kuhinja prožeta je raznim utjecajima, zalažete se za stvaranje nekog našeg kulinarskog identiteta jer on zaista i postoji, unatoč svim utjecajima. Naime, naše none i pranone nisu pripremale obroke ni pod čijim utjecajem, pripremale su ono što su imale, što se uzgojilo u štali, što je rodilo u vrtu, što se moglo pronaći u prirodi?

– Naša tradicionalna kuhinja prošarana je raznim utjecajima tuđih zemalja, no isto tako namirnicama koje oduvijek pripadaju našem teroaru. Trebamo još puno raditi na njenoj prepoznatljivosti, ali mislim da smo na dobrom putu.

Kažu da je Vaša filozofija što jednostavnije, što prirodnije. Niste pobornik fine dininga, već kako vi to kažete, fun dininga?

– Jednostavnost je lijepa.  Naša filozofija je da gosti uživaju u dijeljenju hrane i vina, a pritom se zabavljaju uz čašicu razgovora i dobru glazbu u opuštenoj atmosferi. To je Sopal.

Što će posjetitelji Alterego festivala moći pronaći kada Vas u subotu posjete u Lovranu, hoće li u ponudi biti „tetovirana svinja“ ili ćete im pažnju privući nekim novitetom, koji će se savršeno uklopiti u Vašu filozofiju „što jednostavnije, što prirodnije“?

– Naši gosti i prijatelji u Lovranu će uživati u nešto tradicionalnijim jelima, joti i njokima s predivnim šalšama od našeg Marka, šaptača pomidorima, zaključit će Katarina Vrenc.

Naslovna fotografija Katarina Vrenc/Facebook

#Aleterego #Katarina Vrenc #Kino Sloboda #Marko Gržina #Sopal

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh