Usvojen Prijedlog o izradi Urbanističkog plana uređenja sportskog područja Kantrida!

Nakon što su u prijepodnevnim satima gradske vijećnice i vijećnici usvojili Prijedlog proračuna za 2024. godinu, tek u večernjim satima na red su došle još neke iznimno bitne odluke, pa se tako tek u smiraj maratonske Sjednice glasalo o Prijedlogu odluke o izradi Izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana grada Rijeke, te o Prijedlogu odluke o izradi Urbanističkog plana uređenja sportskog područja Kantrida. Obje su ove točke dnevnog reda direktno povezane s konceptom Multifunkcionalnog kompleksa Stadion Kantrida, što je riječkoj političkoj i svekolikoj javnosti prezentiran u utorak.

Prvi preduvjet da se na Kantridi nešto krene mijenjati ispunjen je u Gradskoj vijećnici, Prijedlog odluke o izradi Izmjena i dopuna GUP-a usvojen je s 23 glasa za i dva suzdržana glasa, dok je Prijedlog odluke o izradi Urbanističkog plana uređenja sportskog područja Kantrida usvojen s 23 glasa za i dva glasa protiv.

Protiv odluke bili su jedino Nebojša Zelić i Iva Davorija, predstavnici stranke Možemo odlučili su ne podržati ove prijedloge. Iz kojeg razloga, objasnio je Nebojša Zelić.

– Ne bih volio govoriti iz domene stadiona, koji jako dobro izgleda, želio bih govoriti iz domene mini Dubaija. Je li cijena ovoga stadiona zaista cijena koju Rijeka namjerava platiti? U GUP-u stoji kako vizure stadiona trebaju izgledati i zašto tako trebaju izgledati, u Urbanim pravilima broj 4 točno je navedeno što se na Kantridi može graditi. Ono što smo vidjeli je posve suprotno svemu tome, tako ukinut je Odjel za urbanizam, a način na koji su ljudi promišljali grad u potpunosti se namjerava odbaciti samo zbog jedne ideje koja je napunjena emocijama, a na emotivnim elementima pokušava se izgraditi nešto što je dugoročno vrlo problematično. Problematično je graditi tri ogromna nebodera, svi govore Rijeka je grad nebodera, ali to nije točno. Rijeka nije grad nebodera i nije grad nebodera na takvom mjestu, rekao je Nebojša Zelić, dok se nezavisni vijećnik Marin Račić pitao treba li sve to proći bez javnog natječaja, uz dodatak da će se za takav ishod zalagati.

Kako su glasovali. Foto Screenshot Grad Rijeka

Urbanistički  plan uređenja sportskog područja Kantrida, pojasnila je Ljiljana Buljan, pročelnica Upravnog odjela za urbanizam, prostorno uređenje i graditeljstvo, donosit će se u skladu s člankom 49. Zakona o prostornom uređenju, obavezno prije donošenja plana moraju se izraditi idejna rješenja koja daju detaljne parametre i sve prostorne elemente svih zgrada i građevina koje će biti obuhvaćene ovim planom. Također, na snazi je za to područje konzervatorska podloga koju također treba uzeti u obzir kod izrade plana. Naravno, plan treba izraditi sukladno zakonskim odredbama, na temelju idejnog rješenja s detaljnim pokazateljima, konzervatorskim elaboratom i svim ostalim uvjetima što će proizići iz očitovanja javnopravnih tijela.

Također, na 24. Sjednici Gradskog vijeća Mladen Urem potvrđen je kao vršitelj dužnosti ravnatelja Muzeja grada Rijeke.

Naslovna fotografija HNK Rijeka

#GUP #Kantrida #Nebojša Zelić #stadion #Urbanistički plan #urbanizam

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh