Zadar: Prvi hrvatski bijenale umjetničkog stakla

Prigodom Noći muzeja, 26. siječnja u 19 sati, u Muzeju antičkog stakla u Zadru, otvara se Prvi hrvatski bijenale umjetničkog stakla.

“Od ukupnog broja pristiglih prijava za 1. hrvatski bijenale umjetničkog stakla, za izložbu je selektiran čak 71 rad hrvatske suvremene umjetničke produkcije u staklu. Ova uistinu respektabilna količina radova pokazuje veliku želju umjetnika da predstave svoj rad u ovom umjetničkom mediju, ali pokazuje još nešto podjednako važno, želju Muzeja antičkog stakla da potakne, pomogne i unaprijedi tu umjetničku scenu. Upravo je ovo prvo izdanje zamišljeno kao revijalna skupna izložba, bez dodjele nagrada, u svrhu promocije i najave ove manifestacije, koja će već s drugim izdanjem 2026. godine donijeti isključivo nove radove u staklu.

Na ovoj velikoj skupnoj izložbi predstavljaju se tehničke mogućnosti izvedbe samog materijala uz bok originalnim konceptima umjetničkog djela. Uistinu su zastupljene brojne tehnike u radu sa staklom, i topla i hladna obrada stakla, hibridni radovi uz druge materijale, ali i neki konceptualni kojima je staklo na neki način promotor temeljne ideje. Uz izložbu je izdan i veliki katalog na 144 stranice, u kojem su publicirani svi selektirani radovi, uz umjetničke izjave i životopise autora. Autorica idejnog koncepta i kataloga te kustosica izložbe je Jadranka Belevski, muzejska savjetnica dokumentaristica” stoji na web-stranici Muzeja antičkog stakla u Zadru koji ove godine slavi 15 godina postojanja.

Izložba je otvorena do 26. ožujka 2024.

#Hrvatski bijenale umjetničkog stakla #Jadranka Belevski #Muzej antičkog stakla u Zadru #Noć muzeja #staklo

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh