Letu štuke na Ljetu u MSU i Let 3 na prvom danu Brundanja

Ima nas još!

Prošli petak bio je vrlo dinamičan što se tiče koncertne rock ponude u metropoli. Nakon kratkog promišljanja s težištem na pitanju, mogu li popratiti kvalitetno i jedan i drugi koncert odlučio sam posjetiti koncert sarajevskog benda Letu štuke koji su nastupali u sklopu ljeta u MSU i prvog dana rock festivala Brundanje kojim pivovara Medvedgrad proslavlja svoj rođendan. Pa krenimo redom.

Prostor platoa ispred Muzeja suvremene umjetnosti nije još bio ispunjen kada su se na pozornicu popeli Dino Šaran i njegova ekipa no sve je počelo po rasporedu koji bi potpisnik ovih redaka očekivao. Otvaranje uz baladu „Sami“ i nakon toga ubrzanje s „Proteini i ugljikohidrati“ te „Ulice“. Uslijedila je odlična „Bože zdravlja“ – prema mojem, krajnje subjektivnom, sudu jedna od najboljih pjesama benda uopće. Već solidno ispunjen plato njihao se i pjevao refrene uz bend. Većih iznenađenja na set listi nije bilo. Bili su tu i „F.G.R.“ i „Minimalizam“, „Brojevi računa“, ali i gotovo u cijelosti odsviran posljednji album „Topla voda“ – album koji je objavljen 2018. Nadam se da ćemo uskoro čuti i nešto novo iz njihovog studija. Šaran nije previše pričao između pjesama, sama tečnost koncerta nije niti u jednom trenutku bila narušena i sve je teklo po dobro poznatom receptu. Bend je bio standardno odličan, Dino Šaran raspoložen, kao i publika. Imali smo prilike čuti i neke pjesme poput Tepsije koje bend nije dugo odsvirao, a i koncertni favoriti poput Sunca ili Šutiš očekivano su zasjeli na koncertnu listu. Koncert je priveden kraju s pjesmom „Mjesto za dvoje“, dok je za bis već standardno ostavljena prekrasna balada „A kada boli“. Štuke imaju čvrstu i vjernu fan bazu u zagrebačkim klubovima i ne treba sumnjati u novi dolazak na neku od zagrebačkih pozornica u skorije vrijeme.

Nakon ovog koncerta zaputio sam se u smjeru Huzjanove ulice gdje je već uveliko trajao prvi dan festivala „Brundanje“ na kojem su prvoga dana nastupili Jonathan te Goran Bare i Majke čije sam nastupe, logično, morao ovaj put preskočiti. Dočekalo me ispunjeno parkiralište ispred Pivovare Medvedgrad, koncertnim su prostorom već naveliko drmali dobro poznati taktovi rock cirkusa koji može napraviti jedino Let 3. Većina njihove set liste bila je bazirana na materijal s kultnog albuma Bombardiranje Srbije i Čačka pa smo čuli i „Dijete u vremenu“ i „Ero s onoga svijeta“ te „Riječke pičke“ no bilo je mjesta i za stare provjerene adute kao što je „Pokvarena žena“ ili „Izgubljeni“. Gromoglasno urlanje doživjele su „Omađijaj me“, „Mama ŠČ“ i „Kurcem u čelo“ dok je Mrle već tradicionalno izveo svoj dobro poznati show koji je slijedio uz Ženu varam. Evergreen „Droga“ popraćen ritmičnim pljeskanjem publike spojen je s Naftom – još jednim od nezaobilaznim klasikom ne samo Letovaca nego domaćeg rocka uopće. Očito je bilo još vremena, a tko ga bolje zna iskoristiti od Prlje, Mrleta i ekipe pa je za sam kraj uslijedila pjesma „Sam u vodi“ sa svom svojom snažnom, psihodeličnom i divljom energičnom izvedbom. I to u onoj najupečatljivijoj, najdužoj verziji koju vrijeme dopušta. Doista se teško iznova ne načuditi svoj toj energiji koju posjeduje Let 3. I baš ta „Sam u vodi“ gotovo svaki put zazvuči moćno kao da je sviraju posljednji put. Neka tih posljednjih takeova bude i dalje puno.

U konačnici, bilo je lijepo proletjeti ovom zagrebačkom koncertnom večeri uz Letu štuke i Let 3. Čekao me i drugi dan Brundanja koji sam ovaj put ispratio u cijelosti pa se valjalo odmoriti i pripremiti za iduću koncertnu večer. Lijepo je kad je i ljeti ovakva koncertna ponuda u glavnom nam gradu.

Istaknuta fotografija: Marko Baković

#Brundanje #LET 3 #Letu štuke #Ljeto u MSU #Zagreb

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh