Bogat program petnaestog izdanja riječkog festivala izvedbenih umjetnosti „Zoom“

Od 23. do 28. svibnja, u suradnji udruge Drugo more, Goethe-Instituta Kroatien i brojnih lokalnih partnera, petnaesto izdanje riječkog festivala izvedbenih umjetnosti „Zoom“ održat će se pod nazivom „ZOOM in Present Past Festival“ u prostorima Exportdrva, Gradske knjižnice Rijeka, Galerije Principij i Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku

Ana Kreitmeyer, Priprema za sadašnje, autor fotografije: Sven Deranja

Riječima Davora Miškovića, pokretača festivala i direktora udruge Drugo more, „festival Zoom daje blisku sliku nečega što nam je poznato iz daljine. Ove godine to je slika umjetničkih gibanja u kulturnom području koje se nekad podudaralo sa zajedničkom državom. Taj pregled nužno je nepotpun i sigurno nedovoljan, ali predstavlja važan uvid u produkciju tekstova, predstava, stripova, fotografija i intervencija u javnom prostoru.“

Program raspoređen prema datumu održavanja je sljedeći:

Četvrtak, 23. svibnja:

Otvorenje festivala i premijerna izvedba predstave „Soft Skills“ u Exportdrvu u 20 sati, autorskog tima koji čine Aleksandra Stojaković Olenjuk, Jelena Lopatić i Edi Ćelić.

Petak, 24. svibnja:

U Gradskoj knjižnici Rijeka od 14 do 17 sati, održat će se izložba stripova nastalih pod mentorstvom Saše Rakezića, koji djeluje pod imenom Aleksandar Zograf. jedan je od najpoznatijih i najnagrađivanijih srpskih strip crtača, ilustratora i karikaturista. Za vrijeme trajanja izložbe trajat će i radionica izrade stripa, a svi zainteresirani mogu besplatno sudjelovati uz prethodnu najavu na e-mail adresu info@drugo-more.hr. Na izložbi će svoje stripove na temu kave predstaviti autori Ana Petrović, Boris Stanić, Dragana Kuprešanin, Danilo Milošev Wostok i Zlata Vojnić Kortmiš, s kojima je od 17 do 18 sati ispred Gradske knjižnice najavljeno druženje uz kavu.

U 18 sati, u Galeriji Principij otvara se izložba fotografija bosanskohercegovačkih autora Dijane Muminović i Mitara Simikića, koje su nastale uz mentorstvo Ziyaha Gafića, nagrađivanog sarajevskog fotografa i ravnatelja Fondacije VII Akademija. Izložba fotografija, koje pričaju intimne priče njihovih autora, ostaje otvorena do 29. svibnja.

Predstava „Sloboština Barbie“ u Exportdrvu u 20 sati, nastala prema romanu Maše Kolanović u režiji Natalije Manojlović.

Koncert grupe Marinada u Exportdrvu nakon predstave.

Subota, 25. svibnja:

Predstava „Spolni odgoj II: Borba“ u Exportdrvu (prodane sve ulaznice).

Panel rasprava o ulozi umjetnosti u tranziciji u Gradskoj knjižnici Rijeka od 11 sati, na kojoj će sudjelovati Ziyah Gafić (fotograf, ravnatelj VII Akademije, BiH), Zorica Milisavljević (koordinatorica projekta „Present Past“, Goethe-Institut Beograd), Aleksandar Zograf / Saša Rakezić (autor stripa, Srbija) i Zoran Žmirić (književnik, Rijeka). Raspravu na engleskom jeziku moderirat će riječka novinarka i spisateljica Gordana Brkić Žagar.

Nedjelja, 26. svibnja:

Kao prilika za upoznavanje prostornih intervencija makedonskih umjetnika Darka Aleksovskog i Ivane Mircevske, u 17 sati, održat će se vođena šetnja prostorom riječke Delte u suradnji s udrugom Urbani separe. Šetnja će posjetitelje upoznati s kontekstom ovog atipičnog dijela grada Rijeke, kao i načinima na koje su na njega reagirali umjetnici svojim radovima „Daydream Concrete Utopia“ i „The Horizon is Not an Image I Can Arrest“.

Suvremeno-plesna predstava „Pripreme za sadašnje“ u Exportdrvu u 20 sati, koreografkinje Ane Kreitmeyer.

Predstava „Cure“ u Exportdrvu, riječkog Kolektiva „Igralke“ i slovenske redateljice Tjaše Črnigoj, završetak je izvedbenog dijela Festivala.

Ponedjeljak, 27. svibnja:

Scenska čitanja i razgovori s mladim kazališnim autorima iz Hrvatske, Srbije i BiH u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. S početkom u 16 sati, na pozornici HKD-a svoju će izvedbu „Kiselina“ predstaviti dramaturginja Asja Krsmanović, nakon koje će uslijediti Dario Bevanda s komadom „Tama na rubu grada“. Po završetku prvog dijela, s navedenim će autorima razgovarati zagrebačka dramatičarka Jelena Kovačić.

Scensko čitanje dramskog teksta „35 kvadrata ili 35 Nigdjezemska“ u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u 18 sati, predstavit će dramaturginja Lucija Klarić, s kojom će razgovor održati riječka kazališna umjetnica Nataša Antulov.

Scensko čitanje dramskog teksta „Lizistrata“ u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u 20 sati, s kojom će razgovarati Sunčica Šido iz Goethe-Instituta Beograd.

Utorak, 28. svibnja:

U Gradskoj knjižnici Rijeka od 18 do 20 sati održat će se „Književni café“, na kojem će svoje uratke, nastale na radionici kratke priče sa književnikom Zoranom Žmirićem u sklopu dvogodišnjeg regionalnog projekta Goethe-Instituta „Present Past“, čitati njihove autorice Sandra Kordić, Iva Mladenić, Marija Rađa i Lara Vrsalović. Razgovor sa Zoranom Žmirićem i polaznicama radionice moderirat će riječka spisateljica Dunja Matić Benčić.

Za predstave u Exportdrvu, zbog ograničenog broja mjesta za publiku besplatne je ulaznice potrebno unaprijed rezervirati putem e-maila na adresu info@drugo-more.hr.

Pored izvedbenog dijela programa, značajan dio radova koji će biti predstavljeni na „Zoomu“ nastao je u okviru dva projekta Goethe-Instituta, „Present Past“ i „New Stages“. Projekt „Present Past“ je kroz različite umjetničke formate promišljao odnos susjedstva koji se transformirao usporedo s transformacijom država koje su nastale na području nekadašnje Jugoslavije. Scenska čitanja u HKD-u na Sušaku, projekt su Goethe-Instituta „New Stages“, usmjeren na dramsko i kazališno stvaralaštvo. Program podržava rad mladih autora s namjerom stvaranja veza između umjetnika iz Jugoistočne Europe i Njemačke.

Više o programu festivala dostupno je na internetskim stranicama Drugog mora i Goethe-Instituta Kroatien.

Istaknuti vizual: Festival izvedbenih umjetnosti „Zoom“

#Drugo More #Exportdrvo #Gradska knjižnica Rijeka #izvedbena umjetnost #Zoom festival

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh