Dijalozi na kvadrat u Juraju Kloviću: umjetnost kao poziv na samostalnost

U utorak, 14. svibnja, u organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka, u Galeriji Juraj Klović otvorena je međunarodna izložba „Dijalozi na kvadrat”, koja izlaže četvero autora – Maju Đurović, Branka Janija Kukurina, Vladu Marteka i Petra Vujoševića.

Riječ je o izložbi koja spaja umjetnike različitih umjetničkih izričaja i senzibiliteta, ali kako u predgovoru navodi Kukurin, zajedničke etičke impostacije. Izloženi su tako mozaici etabliranih beogradskih umjetnika Maje Đurić i Petra Vujovića, uz umjetničkoj i široj publici poznate poruke člana Šestorice, zagrebačkog umjetnika Vlade Marteka, prisutne ujedno i kao zatečenim motivima na minimalističkim fotografijama kastavskog umjetnika Branka Kukurina.

Borna Juni Kukurin, Maja Đurović i Vlado Martek

– Budući da mi je struka i literatura i fotografija, nekako povezujem jedno i drugo. U tom vidu, prije nekih četrdesetak godina sam u Zagrebu pronašao jednu jako dobru agitaciju, fotografirao ju i na koncu, shvatio da je to poruka mojeg kolege sa studija, danas jednog od najboljih hrvatskih konceptualista, Vlade Marteka. Prije dvadesetak godina, bila je puna Rijeka njegovih natpisa vezanih uz Kamova, što nas je dakako spojilo. Gošća ove izložbe je i naša kolegica Maja Đurović iz Beograda, kao i kolega Petar Vujošević koji se predstavljaju svojim malim „kamenčićima”, koji uz Martekove agitacije i moje fotografije, čine postav koji iako ne predstavlja nešto suviše novo ili posebno konkretno, biva poticajnim za razmišljanje i djelovanje u zajedničkoj domovini – umjetnosti, kazao je jedan od izlagača, Branko Kukurin.

– Mogu reći da svoju umjetnost, u dobrom smislu, najčešće svodim na komunikaciju, to mi je jako važno. Radim unutar različitih medija, i slikarstva i fotografije i poezije, ali uvijek nastojim, u svakom mediju, da radovi budu komunikativni. Ako se radi o agitacijama, ljude „nagovaram” da čitaju to i to, ako se radi o stihovima, pokušavam ih napisati na nekom mediju poput stakla koji će stvoriti intrigu čitanja… Što god da radim, najvažnija je stvar je komunikacija, a estetika i etika su nešto što dolazi u bratstvu s time, ali je ipak najvažnije to da sačuvamo svijest o tome da je umjetnost ipak nekakva šansa, odnosno snaga čovjeku da se suprotstavi različitim manipulacijama, da pokuša biti svoj, da pokuša sam doći do rezultata, a ne da su mu nametnute. Umjetnost je jedan veliki poziv na samostalnost, zaključio je Vlado Martek.

Vlado Martek, Čitajte Kamova!

Izložba „Dijalozi na kvadrat” otvorena je od 14. – 28. svibnja, a u radnom vremenu Galerije Juraj Klović, radnim danom od 10 – 13 sati te 17-20, odnosno subotom od 10-13 sati.

Fotografije: Aleš Suk

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh