DOBRODOŠLI NA ARTKVART, MEDIJ ZA ONE KOJI SE NE MIRE SA STATUSOM QUO

Umjetnost je jedina ljudska aktivnost nepovezana s biološkim opstankom i kao takva, moguće jedino ona, odslikava našu pravu prirodu. Stanje svijeta u kojem živimo ukazuje, pak, da ga ne gradimo kreativno, iz naše prave prirode. Naprotiv, svijetom dominiraju fizička i metaforička betonizacija te galopirajuća digitalizirana birokratizacija ljudskosti i svih aspekata postojanja.  

Kulturu i umjetnost, umjesto življenja, tretiramo ćudoredno, malograđanski, u kontekstu kapitalističkog konzumerizma, kao accessoire ili kao bateriju za politiku i gospodarstvo. Govorimo o „umjetničkoj industriji“, „kreativnoj industriji“, „umjetničkom proizvodu“. Kreativni rad robuje ciljevima programa EU fondova, degradirajući se na nivo puke propagande. 

Kultura je svedena pod novinsku rubriku „OSTALO”.

Što nam je, zaista, ostalo? Brutalnost, krkanluk, snobizam, glupost, fokus na individualni „uspjeh”. Duh, vrijednost i ljepota kao osnove života vrijednog čovjeka padaju u zaborav.

Obuzeti malodušjem, rascjepkano izolirani, odvajamo se od ljudske biti funkcionirajući kao programi dostojni samo umjetne inteligencije. Naša humanost, jedino što nas razlikuje od svih oblika postojanja na ovom planetu, a koja se njeguje upravo kroz umjetnost, kulturu i druge oblike kreativnog rada, naša je jedina šansa.

Budući da se ne želimo i ne smijemo pomiriti sa statusom quo, pokrećemo ovaj portal za kulturu kako bismo potaknuli ne samo umjetnike i kreativce, već i sve one koji osjećaju ovu problematiku svojom, da se uključe u stvaranje zajedničkog prostora slobode mišljenja, govora i bogatstva raznovrsnosti izričaja, prostora u kojem želimo stvarati punim plućima – kreativno predani, ozbiljno zaigrani. 

Pozivamo vas da postanete stvarateljima naše (i vaše) priče. 

„Živjeti na Brajdi ne znači samo živjeti, nego i umrijeti.”

Uredništvo portala ArtKvart.hr

#ArtKvart #Brajda #Kultura #Umjetnost

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh