Egon Hreljanović: Živjeti Grad (fotozapisi iz Dubrovnika)

Samostalna izložba Egona Hreljanovića pod nazivom Živjeti Grad (fotozapisi iz Dubrovnika) svoje će otvorenje imati u četvrtak, 25. siječnja u 18:00 sati u Galeriji Juraj Klović.

Egon Hreljanović prisutan je već više desetljeća u kulturnom životu grada Rijeke, čitavo to vrijeme ostajući vjeran svome pozivu. Njegove fotografije neprekidan su niz iskustava, inspiracije i kvalitete, a studiozan i temeljit rad autora svima nam je dobro poznat po svojoj ozbiljnosti, promišljenom i razrađenom konceptu, fotografskoj, metjeovskoj kvaliteti. Taj bogati stvaralački opus imali smo prilike vidjeti na više izložbi. Radilo se tu o serijama radova poput struktura kamena i fasada, jedara, fragmenata leptirovih krila… U svom najnovijem ciklusu umjetnik se na neki način odmiče od svojih prijašnjih koncepcija prepuštajući se slobodnom i nesputanom snimanju života, prolaznika, trenutaka koji ga nadahnjuju i inspiriraju. Opuštena i bajkovita ljeta u Dubrovniku donose mu mogućnost promatranja, ležernosti i razmišljanja. Stoga nastali radovi predstavljaju vizualno bogatstvo motiva, kao i raskoš koju nam može pružiti život u gradu bogate kulture, prepunog prolaznika i mediteranskog ugođaja.

Jasna Rodin, mr. sc.; tekst iz kataloga Egon Hreljanović: Živjeti Grad

.

Egon Hreljanović rođen je u Rijeci 1951. Prva fotografska iskustva stekao je od oca Viktora. Kao član riječkog fotokluba Color, prvi puta izlaže 1969. Do danas je izlagao na 130 izložbi u zemlji i inozemstvu, od toga četrnaest puta samostalno. Godine 1984. profesionalno se posvećuje fotografiji zaposlivši se u reklamnoj agenciji OZEHA. 1986. primljen je u Zajednicu umjetnika Hrvatske (danas HZSU), te prihvaća slobodnu profesiju kao svoje trajno opredjeljenje. Od 1995. član je i HDLU-a Rijeke. Bavi se reklamnom fotografijom u turizmu i industriji, te primijenjenom fotografijom u oplemenjivanju javnih prostora. Autorske je fotografije objavio u mnogim periodičkim i monografskim publikacijama. Surađuje s ustanovama čija je djelatnost očuvanje kulturne baštine, te je tako, uz ostavštinu svoga oca, stvorio bogatu foto arhivu i od zaborava sačuvao mnoge spomenike kulture, umjetnička djela kao i druge, slikom zabilježene, vrijedne povijesne dokumente. Uz svoje fotografije, priredio je time i desetak povijesno dokumentarnih izložbi i drugih autora. Umirovljen 2011. godine.

Izložba ostaje otvorena do 8. veljače.

Istaknuta slika: Fotografije Egona Hreljanovića iz serije Živjeti Grad (fotozapisi iz Dubrovnika)

#Egon Hreljanović #Fotografija #Galerija Juraj Klović #Izložba #Živjeti Grad

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh