Frano Missia – slike i grafike 1956. – 1980. povodom stogodišnjice rođenja

Nacionalni muzej moderne umjetnosti u Zagrebu svoj izložbeni program u 2024. započinje izložbom „Frano Missia – slike i grafike 1956. – 1980., povodom stogodišnjice rođenja”, koja će se od 16. siječnja do 11. veljače održati u Galeriji Josip Račić. 

U kustoskoj koncepciji dr. sc. Dalibora Prančevića, izložba će zagrebačkoj kulturnoj javnosti prezentirati petnaest umjetnikovih slika izvedenih kombiniranom tehnikom na platnu ili temperom na papiru nastalih u razdoblju između 1956. i 1966. u Splitu i Parizu, te dvije grafike koje je tehnikom izravnog otiska predmeta Frano Missia 1980. izveo u New Yorku.

Ovaj rođeni Splićanin studij slikarstva i scenografije završio 1973. na Hunter College (New York City University), sveučilištu na kojem je dvadesetak godina kasnije na Odsjeku za likovne umjetnosti predavao deskriptivnu geometriju i perspektivu. Doktorirao je 1993. na Teachers College njujorškog sveučilišta Columbia na temu Painting the Nude by Male Artist sin Western Art.

Muzej grada Splita 2019. posthumno mu je priredio  izložbu u Galeriji Emanuel Vidović, a u suradnji s Filozofskim fakultetom u Splitu, izdao i likovnu monografiju pod nazivom Frano Missia – Lutajući slikar: kronopis jednog umjetničkog puta. Kustos splitske izložbe bio je dr. sc. Dalibor Prančević, koji ujedno i autorski potpisuje umjetnikovu monografiju.

O prezentaciji umjetnikovih radova u Galeriji Josip Račić Dalibor Prančević u tekstu pratećeg kataloga piše: (…) Izložba kojom se obilježava stota godišnjica rođenja Frane Missije prikazuje njegov opus kroz svojevrsnu dihotomiju apstraktnih i figurativnih načina slikarskog angažmana i to ne iz rakursa njihova antagonizma nego međusobne prožetosti i supostojanja. Pritom su odabrana ponajbolja djela nastajala na različitim geografskim širinama i dužinama prateći zapravo – i skicirajući – životni itinerar njihova umnogome neobičnog tvorca.

Istaknuta slika: Frano Missia, Suton, 1961., kombinirana tehnika, 63 x 92 cm Foto: Zoran Alajbeg

#Frano Missia #Galerija Josip Račić #Izložba #stogodišnjica rođenja

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh