Izložba Slavena Tolja u Galeriji O.K.: „Krakelure. Pavo i ja”

U srijedu, 21. lipnja s početkom u 20 sati, u Galeriji O.K. otvara se nova izložba dubrovačkog vizualnog umjetnika, bivšeg ravnatelja riječkog MMSU-a Slavena Tolja. Tolj, kao predstavnik suvremene hrvatske prakse, čije su dominantne forme djelovanja performans, happening, umjetnička instalacija i ambijent, riječkoj se publici obraća site-specific intervencijom, zasnovanoj na „dekonstruktivnom korištenju značenja” (Šuvaković, 2005: 469) svakodnevice i slobodnih asocijacija. 

Nakon što su teške zdravstvene tegobe onemogućile Tolja u jednostavnoj, protočnoj verbalnoj komunikaciji, „svoje osobne i složene poetike kao da transponira na podzemni svijet”(Helena Puhara, iz predgovora izložbe Krakelure, Pavo i ja, Palazzo d’Accursio, Bologna, 2023.). Utoliko, čini se kao da je Toljeva stvarnost, determinirana motivima i temama s „one strane” svijesti, uključujući i sjećanja na živote poznanika i prijatelja pokojnika, kao što je upravo bio i hrvatski fotograf Pavo Urban, koji je 6. prosinca 1991. godine, poginuo snimajući bombardiranje Dubrovnika i na taj način, materijalizirao vlastitu smrt . Prva je Toljeva asocijacija na Urbana ona nastala prigodom 30. obljetnice Urbanove pogibije, kada je „riječi sjećanja” uklesao u kutni kamen na samome mjestu smrti: „Život i smrt upleteni u tkivo grada. Kao što je i misao o Pavu Urbanu upletena u Toljevu svakodnevicu. Iz tog razloga svoju će izložbu nasloviti: Krakelire. Pavo i ja” (Puhara).

Riječka je izložba svojevrsni nastavak one bolonjske, otvorene u siječnju u Palazzo d’Accursio, u kustoskom konceptu Daniele Capra. Za potonju je intervenciju, Tolj odabrao dvije Urbanove fotografije, a koje su ujedno i dokumentacijom Toljeva performansa iz 1988. godine. Postavljajući ih u sakralni prostor Sale Urbane, Tolj je parafrazirao stihove austrijske pjesnikinje Ingeborg Bachmann:

 Zagrlite vremena i

gurnite ih u ovo danas.

Čini se da je Toljevo „danas” snažno obilježeno podsjetnikom na životnu prolaznost.  Tako, pripremajući izložbu, Tolj je načinio nekoliko skica ispruženog mrtvog tijela, referirajući se ujedno na Dulčićeve skice mrtvog Krista, iako faktički ilustracije mrtvoga Pave i/ili mrtvoga sebe, prekrivenog plahtom kao i za vrijeme izvođenja performansa „Community Spirit in Action” 1998. godine. Uz fotografije čiji je autor sam Pavo, u Sali Urbani su tako bile izložene i fotografije potonjeg performansa kojeg je, u društvu striptizete, Tolj izveo u prostoru namijenjenom za peep show.

Slaven Tolj: „Community Spirit in Action”,1998.


Postavljajući u prostor asocijativne ili direktne (ogledala) memento mori motive, Toljeve akcije „plešu” na samoj granici života i smrti. Krakelure između lijeve i desne moždane polutke, kao i one između svijeta i ništavila, ostavit će trag i u novom riječkom galerijskom prostoru.

Iz biografije umjetnika:

Slaven Tolj hrvatski je vizualni umjetnik rođen u Dubrovniku 1964. godine. Diplomirao je slikarstvo 1987. na Akademiji u Sarajevu. Od 1988. je godine voditelj Art radionice Lazareti u Dubrovniku. Njegova umjetnička djelatnost obuhvaća performans, akcije, objekte, instalacije i ambijente. Upotrebljavajući realan prostor, zatečene i pronađene predmete, kao sastavnicu svojih projekata uključuje i vrijeme, služeći se vlastitim tijelom. Bavi se i scenografijom.

Autor fotografije s naslovnice: Nico Covre

#Galerija O.K. #Katarina Podobnik #Pavo Urban #Slaven Tolj

ArtKvart Preporuka

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh