„Little Match Girl” kazališta za djecu i mlade Pygmalion napunila opatijski Gervais

U nedjelju 3.12., u 17:00 sati, u Centru Gervais u Opatiji tražila se karta više. Nakon više od 8 godina postojanja i djelovanja kazalište za djecu i mlade Pygmalion iz Voloskog dobilo je priliku svoj rad prezentirati i na pozornici opatijskog Centra Gervais. Uprizorenjem bajke Hansa Christiana Andersena „Little Match Girl” („Djevojčica sa šibicama”), a prema adaptaciji dramskog teksta Hermana Ammanna odlučili su dirnuti humanost u nama te nas na svoj način približiti priči o ustrajnosti i nadi, ali i uvijek aktualnoj temi ravnodušnosti civiliziranog društva koje okreće glavu na potrebe marginaliziranih i najranjivijih. Bajka „Little Match Girl”, iako smještena u 19. stoljeće, stavlja pred publiku suvremene probleme i teške socijalne teme poput siromaštva, alkoholizma i društvenih razlika, a mladi članovi glumačke postave predstave u dobi od 9 do 18 godina, majstorski nose cijelu priču.

Autor fotografije: David Kurti

U zahtjevnim ulogama članova obitelji, oca koji je utjehu pronašao na dnu boce i teško bolesne majke, našli su se Jan Orešković i Mila Car, dok su Tia Finderle i Ena Morić, koja je zamijenila talentiranu Laru Meštar, oduševile u naslovnoj ulozi djevojčice sa šibicama. Upečatljiv i minimalistički početak predstave, zahvaljujući koloritu i dizajnu svijetla, uvodi publiku u svijet djevojčice, te otvara cijelu paletu likova. Na sceni se pojavljuju dječji zbor i banda uličara, najmlađi članovi ove glumačke postave Pygmaliona, Zita Kunić, Dan Petretić, Felix i Tian Tomažić, Lola Marić Škarica, Nina Lazinica, Tena Ćusek, Erik Benčinić, Petra Pehar, Sai Marković, Loredana Gudac, Zara Paušić, Vanessa Mateljić, Melisa Bilen, Matea Brubnjak i Nik Priskić. Uloge dobrostojećih građana koji u nekom trenutku ulaze u život djevojčice, te imaju priliku napraviti razliku, ali svjesno odluče ne pomoći, nose Vito Juričić, Franka Protić, Grga Kunić, Nika Hlanuda, Berto Tomulić, Luka Shin, Zvane Turina, Anja Peloza i Raul Al Damirja. Priča se odvija u dvije paralelne vremensko-prostorne linije što predstavu dodatno jača, a u jednoj od kojih se u ulogama atipičnih anđela pojavljuju Mia Janković, Dora Lukšić, te još jednom Mila Car koja je ovoj predstavi osim dvjema izvedbama, pridonijela dizajnom i izradom vrlo realističnog rekvizita, električne šibice, pošto je vatra strogo zabranjena u kulturnim ustanovama.

Kostimografija u izvedbi Lorene Žuvić autentična je i detaljna, dok je scenografija predstave minimalistička i naglasak stavlja na izvedbe mladih članova ansambla, a dodatni život cijeloj predstavi daje i pažljivo izveden dizajn svijetla. Predstava je u potpunosti složena od strane Pygmalion ekipe uz tehničku podršku suradnika, susjeda, prijatelja i volontera, te su u ovoj prilici kao asistentice kostimografije uskočile Mia Uzelac i Lucije Lekšić, za glazbeni aranžman dječjeg zbora zaslužan je Enver Krivac, dizajn plakata Sanjin Kunić, reprodukciju titlova Marina Komadina, a velika podrška u postavljanju nedjeljne izvedbe u Centru Gervais bio je i tim ljudi Festivala Opatija, te Grad Opatija. Upravo je u zajedništvu i detaljima dio ljepote Pygmalion produkcija što je posebno došlo do izražaja na ovoj izvedbi.

Autor fotografije: David Kurti

Za Pygmalion ekipu i mnoge u publici bio je ovo trenutak prepun emocija. Što zbog samih izvedbi i priče o djevojčici koja umire sama, promrzla i gladna na pločniku u trenucima kada su svi zaokupljeni novogodišnjom proslavom, što zbog činjenice da mlade glumice i glumce gledaju na adekvatnoj pozornici i prikladnim uvjetima. Po završetku predstave, ovacija publikei brojnih zahvala Pygmalionovaca svima koji su pomogli u postavljanju predstave, na pozornicu je došla i predstavnica roditelja mladog glumačkog ansambla, te večer zaokružila riječima: „Hvala vam što na takav način radite s našom djecom da oni svaki put rado dolaze k vama, ništa im nije teško, uživaju u tome i ne shvaćaju to kao neku veliku obavezu nego kao igru kroz koju nauče mnogo više nego na mnogim drugim mjestima.”

Pygmalion kazalište za djecu i mlade djeluje u sklopu Udruge Srce za Volosko, a lokalno su poznati po najčešće humorističnim i originalnim scenarijima i predstavama kojima nekoliko puta godišnje oduševljavaju posjetitelje u neadekvatnom prostoru Doma Liburnija na Voloskom, te su uvjetima usprkos dosad postavili 13 predstava, uvijek bez naplate ulaznica i uvijek otvorenih za javnost. Pokretačka snaga Pygmaliona su umjetnica Lorena Žuvić i Mateo Brajek – Brba, pedagog po struci; životni suputnici koji su svoje vrijeme posvetili radu s djecom i za djecu, a baza im je atelje Vova u središtu Voloskog.

Lorena Žuvić i Mateo Brajek – Brba

Istaknuta slika: David Kurti

#Little Match Girl #Lorena Žuvić #Mateo Brajek #Pygmalion #Volosko

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh