Na Biviju završen osmi Empeduja Punk Festival, u subotu su letjele i pive i pankeri

Nastupom pulskih bendova Fonjature i Mazuta, zagrebačkog Killing Yielda te slovenskog Mačefita, kao jedinog stranog predstavnika druge večeri, u subotu je na Biviu završeno osmo izdanje Empeduja Punk Festivala. Subotnji program započeo je u nešto lakšem ritmu, jednom od organizatorskih novotarija,  dub-reggae setom za izvedbu kojeg se pobrinuo Mile s Radio Rože aka DJ Ras Padsystema. Pravi ljetni bitovi orili su Empedujom od 14 do 17:30 sati, intrigirajući kupače, ali ih pripremajući za žešće rifove odmakom dana. Ovakav će uvod u drugu večer Empeduja Punk Festivala možda nekome djelovati neobično, no te dvije subkulture žive u simbiozi, unatoč različitom zvuku, ideja je ista – svi su dobrodošli, svi za jednoga – jedan za sve.

– Inače mi je super puštati glazbu u nekim čudnim okolnostima, plaža je bila puna penzića i djece i mislim da se to dobro uklopilo. Reggae je super uvod u punk, na kraju krajeva svi smo mi dio iste scene. Bilo bi zgodno na ovaj način proširiti fest te ga organizirati u cjelodnevnoj varijanti koja će kombinirati obje strane. Osim toga, mislim da bi se bakice svakako manje žalile na reggae nego na krustčinu, za kraj se našalio Tomislav Miličević Mile.

Vječiti studenti na sceni, slovenski Mačefit. Snimio Aleš Suk

Koncertni dio druge večeri započeo je slovenskim Mačefitom, bendom za kojeg će se tek čuti! Za sebe vole reći kako su sastav vječnih studenata, a bazirani su u Ljubljani. Zajedno sviraju tek godinu dana, no to ih ne spriječava da njihova glazba bude svakim danom sve agresivnija, a ritmovi sve brži! Razdivljali su riječku publiku te pažnju privukli avangardnim maskama kojima su pokrili lica.

– Vrlo smo zadovoljni nastupom i ovaj festival je odličan, iako bi bilo dobro da postoji prostor za kampiranje, to bi ovom događaju dalo više festivalsku vibru. Maske nosimo kako bismo nastupali što opušteniji, tako se lakše rješavamo treme. Osim toga, na taj način nam roditelji ne vide lica na fotografijama s koncerata, zaključio je Ninc iz Mačefita.

Nakon njih na binu su izašli zagrebački Killing Yield, novo-oformljeni bend ne tako nepoznatih članova, od kojih su se neki vratili pod svjetla reflektora nakon čak više od deset godina!

Uslijedio je pulski Mazut, novi bend već dobro znanog Monteparadisa. Četveročlana postava koja dere old-school hardcore crust, očekivano nije razočarala, s obzirom na silne generacije koje korijene vuču iz Rojca te koje uvijek oduševe.

– Sviramo oko godinu dana, pritom se vodimo striktnim antifašizmom. Prvi put smo na Empeduji kao izvođači, no kao publika dolazimo već nekoliko godina. Ovo je vjerovatno najbolji sound kojega smo imali do sada, a dojmovi su nam odlični. Jako volimo Škota i Empeduju te ćemo svakako doći i sljedeće godine, rekao je Deni Kukolj, frontman Mazuta.

Posljednja se na stage popela također pulska Fonjatura, tročlani sastav nešto dužeg staža od prethodnika. Bend čine Vini na gitari i vokalu, Peh na bassu i vokalu i Tin na bubnjevima. Budući je ova ekipa svirala i u drugim bendovima, od 2016. do 2019. imali su pauzu, no na scenu su se vratili izdavanjem prvog albuma. Svi koji su u subotu bili na Empeduji složit će se da je festival zaključen apsolutnim trijumfom spomenute Fonjature – pogo je poput tornada sakupljao sve pred sobom, letjele su pive, a letjeli su i pankeri. Jedni su druge podizali na ruke, skakali na pozornicu, pogali svom snagom i svim srcem.

– Nismo prvi put svirali na duji, no prvi nam je put s ovim bendom. Fonjatura je neko vrijeme bila u pauzi, no kad smo našli novog bubnjara bacili smo se natrag na posao. Što se našeg nastupa tiče, to uvijek može bolje, ali publika je podivljala i na tome im se zahvaljujemo. Veliko hvala i Škotu, koji je sve organizirao i koji se još jednom pokazao kao veliki gospodin i veliki čovjek, rekli su frontman benda Matej Peharda Peh te bubnjar Tin Janoš.

Iako posjećenost prve večeri festivala nije oborila s nogu, druga večer definitivno je dokazala da punk u Rijeci itekako živi, subotnja je atmosfera bila prava pankerska, što znači da pankerima posljednje pozdrave još neko vrijeme nećemo upućivati.

Punk u Rijeci itekako živi, drugoga dana atmosfera na festivalu bila je prava pankerska. Snimio Aleš Suk

Galeriju fotografija s subotnjeg dijela Empeduja Punk Festivala i naslovnu fotografiju Fonjature snimio Aleš Suk

#Bivio #Empeduja punk festival #Ljeto na Kantridi #Marta Sirotich

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh