Riječkoj publici predstavljen retrospektivni pogled na povijest Motovunskih likovnih susreta

U utorak, 12. rujna, u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, otvorena je izložba Mreža motovunskih susreta. U autorskoj koncepciji Branke Benčić, uz asistenciju Ive Kelentrić (MMSU), te u suradnji s Majom Pilat Zidarić (MGP) i Jasnom Jakšić (MSU) riječkoj je publici predstavljen retrospektivni pogled na povijest jedne umjetničke etape znane kao Motovunski likovni susreti. Manifestacija je bila organizirana za međunarodne susrete vizualnih umjetnika te se održavala od 1972. do 1984. u Motovunu, u Istri. Motovunski susreti dio su umjetničkog i institucionalnog pamćenja prostora Istre i Hrvatske u kontekstu razvoja suvremene umjetnosti i međunarodnih mreža umjetnika i institucija u SFRJ u drugoj polovini 20. stoljeća.

Dio postava izložbe Mreža motovunskih susreta

Povezujući lokalne umjetnike s mladim i renomiranim, hrvatskim i međunarodnim umjetnicima, u Motovunskim susretima tijekom godina sudjelovali su: Marina Abramović, Claudio Ambrosini, Bojan Bem, Zvjezdana Fio, Tomislav Gotovac, Sanja Iveković, Nina Ivančić, Jagoda Kaloper, Ivan Kožarić, Živa Kraus, Jusuf Hadžifejzović, Julija Lozzi, Dalibor Martinis, Zdravko Milić, Dora Maurer, François Morellet, Michele Sambin, Duba Sambolec, Mauro Stipanov, Mladen Stilinović, Ulay, Goran Trbuljak, Luigi Viola i drugi.

Izložbu kao projekt međumuzejske suradnje realiziraju Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, Muzej grada Pazina i Muzej suvremene umjetnosti Zagreb.

Izložbu možete pogledati do 15. listopada 2023.

Fotografirao: Zlatko Tot

#Motovun #Mreža motovunskih susreta MMSU #MSU #Muzej grada Pazina #Rijeka

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh