Otvoreno sedmo izadnje History Film Festivala – povijest je učiteljica života

U utorak je u riječkom Art-kinu Croatia otvoreno sedmo izdanje History Film Festivala, jedinstvenog međunarodnog festivala povijesnog dokumentarnog filma. Festival su publici predstavili Tiha Modrić, direktorica History Film Festivala, te Boris Ružić, filmski selektor.  Prikazana su četiri filma koji ukazuju na, kako povijesne, tako i probleme današnjice, koji su itekako još uvijek prisutni.

U kinu će se narednih dana prikazivati dvadeset filmova iz službenog natjecateljskog programa, a na premijerama filmova gostovat će i njihovi autori te će publika imati priliku s njima razmjeniti dojmove. Međunarodni žiri odlučivat će o pobjednicima u čak devet kategorija, a čine ga Lana Barić, scenaristica, glumica i redateljica, Rada Šešić, scenaristica, redateljica i filmska kritičarka te redatelj Igor M. Toholj.

Festival je započeo projekcijom filma „Izlazak“ redateljice Sophie Bruneau. Film prati stanovnike doma za umirovljenike u Soigniesu, koji nakon petnaest mjeseci izolacije crvenim autobusom odlaze na obilazak vlastitog grada. Ovo naizgled svakidašnje putovanje ovdje ima mnogo veći značaj od uobičajenog, jer se nakon izolacije ono doima poput putovanja u prošlost.

Povijest nije stala, ona još traje i još nas oblikuje – Boris Ružić. Snimila Marta Sirotich

David C. Schendel režirao je dokumentarni film „Demokracija svima!“, čija je projekcija uslijedila nakon „Izlaska“. Film problematizira situaciju japanskih Amerikanaca u Drugom svjetskom ratu – kako je na njihove živote utjecao napad na Pearl Harbor te kako je brojne nedužne živote još jednom upropastio rasizam i diskriminacija. Istražena je ekonomska motivacija bogatih pojedinaca koji su financirali kampanje mržnje, ali i odgovor zajednice kojoj je ona upućena. Udruženjem zajednice i peticijom „Toni Jackson“, koju su pojedinci potpisivali unatoč nedaćama s kojima ih je, u to doba, to moglo suočiti, uspješno su zaustavljene kampanje straha protiv japanskih-Amerikanaca te su se oni, iako uz velike gubitke, nakon boravaka u koncentracijskim logorima, uspješno vratili svojim domovima.

Nakon dviju projekcija usljedilo je svečano otvorenje festivala, kojem je prisustvovao i gradonačelnik grada Rijeke Marko Filipović. Direktorica History Film Festivala, Tiha Modrić, zahvalila se svima koji su omogućili sedmo izadnje ovog festivala te brojnim autorima filmova koji su na festival stigli iz raznih djelova svijeta.

– Rijeka je poseban grad, mjesto na kojem se susreću razne kulture i utjecaji. To je otvoren grad, otvorena srca, s vrlo burnom povijesti. History Film Festival nastao je inspiriran burnom poviješću ovoga grada, i ne postoji grad koji bi bio prikladniji za održavanje ovoga festivala od Rijeke, rekla je Tiha Modrić.

Tiha Modrić i Marko Filipović. Snimila Marta Sirotich

Festival je predstavio i Boris Ružić, selektor filmova.

– Svi odabrani filmovi bave se povijesnim razdobljem druge polovice 20. stoljeća – to su teme koje se tiču naše neposredne povijesti, a filmovi obrađuju univerzalne priče te se bave poviješću koju svi poznajemo – rasizmom, marginalizacijom i nasiljem nad onima koji nisu imali mogućnost obraniti se. Ideja je da te priče nisu gotove priče, povijest nije stala, ona još uvijek traje, a ona nas i oblikuje, zaključio je Boris Ružić.

U ime Art-kina publici se obratila Marta Ban, a festival je službeno otvoren riječima gradonačelnika grada Rijeke, Marka Filipovića.

Nakon svečanog otvorenja uslijedila je projekcija filma „Pet zahtjeva“. Priča je to o studentskom štrajku koji je zauvijek promijenio lice visokog obrazovanja. Mala skupina crnih i portorikanskih studenata lancima je zatvorila vrata City College-a u New Yorku. Naizgled bezazleni štrajk u trenu se pretvorio u ustanak, koji je na kraju doveo i do ostavke predsjednika sveučilišta. Srž filma odražava borbu protiv rasizma koji je više od stoljeća isključivao „obojene“ osobe s ovog, ali i drugih fakulteta.

Posljednji prikazan film na otvorenju History Film Festivala je „Ciompi“, redateljice Agnes Perrais. Film prati ustanak tvorničkih radnika u Firenci u srednjem vijeku. Osim spomenutog, prikazan je i prosvjed moderne tekstilne industrije, što povlači direktnu paralelu s društvom današnjice.

Filmovi prikazani na otvorenju sedmog izdanja History Film Festivala ukazuju na to da je povijest, zaista, učiteljica života. Problemi rasizma, seksizma i segregacije itekako su i dalje prisutni te se protiv njih moramo boriti, kako su to i u povijesti činili. Bez vlastitog angažmana, promjeni se ne možemo nadati.

Naslovnu fotografiju snimila Marta Sirotich

#Art kino Croatia #Boris Ružić #History Film Festival #Marta Sirotich #Tiha Modrić

ArtKvart Preporuka

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh