Otvorena je izložba „Till Death Do Us Part” Milijane Babić u Galeriji Rigo 

U srijedu 16. kolovoza, u novigradskoj Galeriji Rigo, otvorena je izložba riječke multidisciplinarne umjetnice Milijane Babić „Till Death Do Us Part” („Dok nas smrt ne rastavi”), a u suradnji s ljubljanskom umjetnicom Nadom Žgank, autoricom fotografija.  

Radovi su nastali u sklopu rezidencijalnog programa AiR Kuberton 2021., lociranog na imanju poznate bečke galeristice Ursule Krinzinger u istarskom selu Kuberton, a kojima su, u sklopu rezidencije, definirane i tržišne cijene.

„Till Death Do Us Part”, svojevrsni je autobiografski projekt Milijane Babić, koji svjedoči autoričinom prvom susretu s tržištem umjetnina, nakon dva desetljeća profesionalnog umjetničkog djelovanja. Referirajući se na patrijarhalni vrijednosni sustav u kojemu žena činom udaje postaje spašena, izložba supstituira „osloboditeljski” status muškarca s komercijalnom vrijednošću tržišta umjetnina. Scenografija centralnog eksponata „mlade” kao protagonistice performativne fotografije „Till Death Do Us Part”, smještena je između rezidencijalne kuće obitelji Krinzinger i desakralizirane crkve sv. Lovre, dok je drugi producirani rad „Artist Must Be Relaxed” („Umjetnica mora biti opuštena”), nastao u samom interijeru kuće, nadovezujući se ujedno i na koncepte srpskih umjetnica Marine Abramović i Konstrakte – Osim što mora biti lijepa, umjetnica mora biti zdrava, a da bi se u potpunosti mogla posvetiti umjetničkom radu, mora biti i opuštena

Nada Žgank i Miljana Babić

„Kada sam bila pozvana sudjelovati na rezidencijalnom programu AiR Kuberton 2021. u organizaciji bečke galeristice Ursule Krinzinger i muzeja Lapidarium, na neki način sam osvjestila da se u dugogodišnjem umjetničkom radu, nikada nisam srela s tržištem umjetnina. Činilo mi se da je upravo taj autobiografski moment potrebno adresirati kroz producirani rad, a koji govori o mojoj poziciji – poziciji umjetnice koja prvi puta u dvadeset godina treba producirati rad za tržište umjetnina i istome dati tržišnu cijenu, što je za mene posve novo iskustvo. Tako, rad zapravo simulira moju udaju, odnosno predavanje tržištu umjetnina koje se dešava u nekim „kasnijim” godinama umjetničke karijere i kao takav zapravo zadovoljava kriterije artefakta na tržištu umjetnina: opremljen je muzejskim staklom i skupocjenim okvirom, što su novi momenti u mom radu, a koji je više fokusiran na sam proces nastajanja nego li na krajnji rezultat”, kazala je autorica izložbe Miljana Babić.

„Till Death Do Us Part”, 2021.
„Till Death Do Us Part”, detalj
„Artist Must Be Relaxed”, 2021.
„Artist Must Be Relaxed”, 2021.

Dizajn izloženih radova potpisuju Ana Tomić i Marino Krstačić Furić, a tržišna cijena rada centralne instalacije „Till Death Do Us Part” iznosi – 16.000,00 eura. 

Izložba ostaje otvorena do 12. rujna 2023.

#Air Kuberton 2021 #Galerija Rigo #Milijana Babić #Nada Žgank #Till Death Do Us Apart

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh