Otvoreni su „Muški“ Svena Stilinovića u Galeriji O.K.

U petak, 22. rujna u Galeriji O.K. otvorena je izložba „Muški“ doajena nacionalne umjetnosti Svena Silinovića. Željko Bobanović, Branko Cerovac, Vladimir Dodig Trokut, Jusuf Hadžifejzović, Dejan Knez, Krešo Kovačićek, Nikola Vincelj i Silvio Živković, istaknuta su lica ex-Yu umjetničke scene, intencionalno ovjekovječena kroz Stilinovićev fotografski kadar, u razdoblju od 2014. do 2020. godine, kao nastavak istraživanja „Umjetnost i shizofrenija”.

Sven Stilinović u procesu postavljanja; fotografirao Damir Čargonja Čarli

Tijekom postavljana izložbe, priupitali smo Stilinovića kako mu je izlagati u Rijeci.

-A čuj, ja sam živio u Rijeci osam godina, od toga tri sam proveo na Grobniku, u Lukežima. Nakon nekog vremena više nisam mogao bit na jednom mjestu, a pogotovo zbog sunca. Znaš na Grobniku, pa i u Rijeci, sunce zbog Učke i Platka ranije zađe nego u Zagrebu gdje je sve ravno.

– ( HA HA) Sad kad sam u penziji lutam, putujem…

– Inače, ideja za portrete je nastala slučajno. Pokojni Bobanović i ja počeli smo raditi film „Umjetnost i šizofrenija“ i onda smo snimili Deana Kneza, Krešu Kovačičeka i tako je krenulo

Ali niste zapostavili umjetnički rad?

– A sad radimo jednu predstavu u kojoj i glumim. Trenutno se to sada malo odugovlači, ja sam zadužen za scenografiju ali napredujemo. Još nemamo ime predstave, niti datum izvedbe ali radimo.

Na izložbi se može pogledati osam portreta, „Stilinovićevi muški” koji kontriraju arhetipskom poimanju muškarca kao ultimativnog „alfe”. Fotografirani u trenutku koji primiče faktičkoj starosti, odabrani „anti-junaci” reflektiraju proces životne prolaznosti i biološke transformacije.

Zadovoljstvo je bilo gledati perfekcionistu u procesu postavljanja izložbe. Svaki lumen svjetlosti pada točno di treba, svaka je fotografija filigranskom preciznošču postavljena.

Izložba se može pogledati svakim radnim danom od 10 do 18 sati te subotom od 10 do 13 sati.

Fotografije: Jelena Ternovec i Kristian Sirotich

#Branko Cerovac #Dejan Knez #Galerija O.K. #Jusuf Hadžifejzović #Krešo Kovačićek #Muški #Nikola Vincelj #Silvio Živković #Sven Stilinović #Vladimir Dodig Trokut #Željko Bobanović #Zlatko Tot

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh