Otvorenje međunarodne izložbe Treći element – voda

U utorak, 21. studenog s početkom u 19:00 sati otvorenje je međunarodne izložbe Treći element – voda 2023. u Galeriji Principij. Fotoklub Rijeka raspisao je natječaj na temu vode pod nazivom Treći element i na natječaj se prijavilo 132 autora iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Sjeverne Makedonije, Malte, Rumunjske i Finske sa ukupno 712 fotografija.

Selektor Borislav Božić za izložbu je odabrao je 82 fotografije od 82 autora, a od n jih izdvojio je najbolju za prvu nagradi i 11 za pohvalu. Izložba ostaje otvorena do utorka, 28. 12. Galerija je otvorena radnim danom od 10 do 13 i od 17 do 20, a subotom od 10 do 13 i nedjeljom smo zatvoreni.

Jest, voda je osnovni životni agens bez kojega života nema. Voda je svuda oko nas i u svim mogućim stanjima i oblicima. Razmišljati o vodi kao egzistencijalnom statusu, razmišljati o vodi u kontekstu dnevne ekološke realnosti, razmišljati o vodi kao energentskom potencijalu, vodi kao strateškom elementu… Voda je ratna moneta. Voda je život i to je suština i sudbina ove civilizacije. Ova razmišljanja potaknula su me da prije petnaestak godina pokrenem međunarodni natječaj na temu vode pod nazivom Treći element. Autori su prepoznali važnost i aktualnost teme tako da se svaki put prijavi znatan broj autora, rekao je selektor Borislav Božić.

Kao najbolju fotografiju Borislav Božić odabrao je fotografiju Fight the fear Alekseja Cegnera iz Slovenije. Fotografija je crno-bijela, vertikalnoga usmjerenja. Kadrom po vertikali dominira blago zamućeni vodopad, a donji dio kompozicije je skoro potpuno crn, s tu i tamo pokojim detaljem. Na gornjem rubu te crne plohe – tla, stoji osoba u bijelom i promatra taj veličanstveni vodopad. Kada voda udara u vodu, proizvodi vodenu „prašinu“, mnoštvo sićušnih kapljica, koje dodatno zamagljuju dio kadra, što doprinosi sveopćoj atmosferi doživljaja slike. Voda je ogromna, voda je neobuzdana, voda je snažna i toj i takvoj predstavi vode suprotstavlja se sićušni čovjek. Ovo nije čovjek, ovo je njegova misao. Ova osoba nije pojedinac – ona je metafora ove civilizacije. Fotografija se zove Fight the fear /Borite se protiv straha/ i u nekom prvom „čitanju“ slike može se prepoznati mogućnost straha, straha od ogromne količine nečega, u ovom slučaju vode – nepredvidive i neuhvatljive.

Aleksej Cegner – Fight the fear, PRVA NAGRADA, Slovenija

Istaknuta slika: Davorka Trbojevic-Treptaji, pohvala, Hrvatska

#Borislav Božić #Fotoklub Rijeka #Galerija Principij #Izložba #Treći element - voda

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh