Skandal u Sarajevu: Nasilno zatvorena galerija suvremene umjetnosti

U četvrtak ujutro radnici Kulturno-sportskog centra Skenderija nasilno su upali u sarajevsku galeriju suvremene umjetnosti Charlama. Budući da je osnivač i umjetnički kustos galerije Charlama svjetski poznati umjetnik Jusuf Hadžifejzović, koji se nedavno zbog teške bolesti preselio u rodno Prijepolje u Srbiji, a da je drugi umjetnički suradnik Charlame Aleksandar Saša Bukvić preminuo prije nekoliko mjeseci, vijest o upadu u galeriju izazvala je posvemašnje zanimanje i nevjericu sarajevske kulturne javnosti.

Charlama je kultni prostor prepun vrijednih umjetnina. Charlaminu zbirku čine radovi Jusufa Hadžifejzovića, o čemu je nedavno pisao i New York Times, tu su i radovi Aleksandre Saše Bukvića, Ivana Kožarića, Svena Stilinovića i Rajka Radovanovića te je Wim Wenders pred nekoliko godina posjetio galeriju, što sve zajedno ovu kolekciju svrstava među najvrjednije zbirke umjetnosti na Balkanu.

Galerija Charlama za nekih boljih dana. Foto Depo.ba

O upadu u Charlamu opširno je izvijestio i portal Depo.ba, a tekst o nasilnom zatvaranju ovog kultnog prostora prenosimo u cijelosti uz suglasnost autora.

Jutros su radnici JP Kulturno-sportskog centra Skenderija ušli u kultnu sarajevsku galeriju suvremene umjetnosti Charlama i započeli nepoznate radove u njoj. Izlog galerije su prekrili kako bi se onemogućilo točno utvrđivanje što se u njoj radi. Uprava Skenderije je prije nekoliko mjeseci isključila struju u ovoj galeriji. Glavni razlog za ovu odluku su statusni nesporazumi između galerije i JP KSC Skenderija.

Osnivač i umjetnički kustos galerije Charlama, Jusuf Hadžifejzović, nedavno se, zbog teške bolesti, preselio u rodno Prijepolje (Srbija), dok je drugi umjetnički suradnik ove galerije, Zvono, koja je djelovala u istom prostoru, Aleksandar Saša Bukvić umro prije nekoliko mjeseci.

Brojni umjetnici u Sarajevu, BiH i regiji su uznemireni zbog ovih dešavanja, budući da se u Charlami nalaze radovi ove dvojice umjetnika, ali i mnogih drugih, što čini zbirku Charlame jednom od najvrjednijih u regionu. Zatvaranje Charlame, kao najvažnije sarajevske galerije suvremene umjetnosti u posljednjih 20 godina, doživljavaju kao zatiranje posljednjih tragova umjetničkog preporoda u zlatnom periodu Sarajeva osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Iduće godine navršava se 40 godina od početka dešavanja u sarajevskom Collegium Artisticumu pod nazivom “YU dokumenta”. S vremenom se projekt širio i 1987. i 1989. postao je bijenalno okupljanje najboljih likovnih i vizualnih umjetnika s prostora bivše Jugoslavije. Danas povjesničari umjetnosti smatraju da je “YU dokumenta ’89”, na čijem otvaranju je bilo blizu 7000 posjetitelja, najznačajnija izložba suvremene umjetnosti ikada održana na prostorima bivše zajedničke zemlje. Ova manifestacija ostavila je trajni trag u povijesti umjetnosti u ovom dijelu Europe i praktično bila i preteča projekta Ars Aevija.

“YU dokumentu” su pokrenuli Jusuf Hadžifejzović, Aleksandar Saša Bukvić i Radoslav Tadić, uz svesrdnu podršku tadašnjeg direktora Collegium Artisticuma Fuke Hadžihalilovića, te direktora za programe iz kulture u Skenderiji Envera Hadžiomerspahića.

Filmski redatelj Jasmin Duraković je ovih dana završio dokumentarni film “Posljednja YU dokumenta”, koji se bavi ovom velikom pričom iz kulturne prošlosti Sarajeva. Istovremeno, to je priča o dvojici umjetnika, Jusufu Hadžifejzoviću i Aleksandru Saši Bukviću, koji su godinama poslije rata održavali umjetnički kontinuitet i tradiciju “YU dokumente” preko galerija Charlama i Zvono. Film također pokazuje nedostatak brige Sarajeva za vlastitu kulturnu baštinu i umjetnost. Film je sniman u Sarajevu, Beogradu, Zagrebu i Ljubljani.

S dugometražnim igranim filmom “Praznik praznine”, ovaj dokumentarni film čini filmski temat scenariste i redatelja Jasmina Durakovića posvećen umjetničkoj sceni Sarajeva i kompleksu Skenderija. I taj film se bavio nebrigom Sarajeva o svojoj kulturnoj i umjetničkoj baštini i tradiciji.

Ovaj dokumentarni film u produkciji DEPO-a i Udruženja CKA Charlama imat će svoju zatvorenu projekciju u Collegium Artisticumu 28. prosinca 2023. godine u 18 sati.

Igrani film “Praznik praznine”, nakon svoje kino distribucije, imat će svoju TV premijeru u novogodišnjem programu BHRT-a.

Naslovna fotografija uzurpirane galerije Charlama preuzeta s portala Depo.ba

#Charlama #galerija #Jusuf Hadžifejzović #Sarajevo #skandal

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh