„VK150/100”: obilježavanje obljetnice rođenja i godišnjice smrti Viktora Kovačića

U srijedu, 5. lipnja, povodom 150. obljetnice rođenja i obilježavanja 100. godišnjice smrti OCA HRVATSKE MODERNE ARHITEKTURE Viktora Kovačića pod zajedničkim naziv(nik)om: “VK150/100”, Muzej Grada Zagreba započinje s nizom događanja koja će trajati sve do kraja ove obljetničke godine.
Manifestaciju će u srijedu otvoriti izložba PARA/DIG/ME na kojoj nastupa četiri autora iz Hrvatske: arhitekti Damir Rako, Miroslav Rajić, Tomislav Ćurković i Andrija Mutnjaković, kojima su pridodana četvorica iz Europe i Japana (David Mikhail, Roger Riewe, Yoshiharu Tsukamoto i Cedric Price) budući da su ostavili neizbrisiv duhovni trag na našem tlu. Grupnom INSTALACIJOM U DVORIŠTU MGZ-a zajednički odaju počast velikom prethodniku koji predstavlja kuriozum i u širim svjetskim razmjerima, a paradigmatska su djela njihovih ureda Porticus, MR2 i 2A Viktoru Kovačiću najbolja posveta. Instalacija, koja se sastoji od PET OTVORENIH STUBOVA/KLINOVA, mijenjat će se tijekom trajanja izložbe uz odvijanje popratnih programa, akcija i zbivanja.
Drugo veliko zbivanje pod nazivom BIJELI ALBUM kreće također odmah, a veliko će finale imati na Kovačicev rođendan 28.8. kada će biti otvorenje izložbe koja će trajati sve do dana njegove smrti 21.10. Radi se o 69 potpuno bijelih knjiga formata 12 x 18 cm sa 172 stranice koje će biti podijeljene važnim osobama iz kulturnog i javnog života, koji će, svaki na svoj vrlo osobni način, u njih unijeti svoje dojmove i refleksije o velikom majstoru. I ta će izložba biti popraćena zbivanjima te (i ne samo) studentskom radionicom CRTAMO I PIŠEMO KOVAČIĆA u kojoj će se polaznici u suradnji s mentorima pozabaviti interpretacijom opusa velikog majstora. Autor programa je Krešimir Rogina koji priprema i svoju knjigu citata Kovačićevih i onih o Kovačiću upotpunjenu svojim opaskama pod naslovom BAWA VK150/100.
Među popratnim manifestacijama uz izložbu PARA/DIG/ME ističe se (i ne samo) studentska radionica 13/14. 6. na temu KOVAČIĆ KAO BREND pod vodstvom Ardijana Karla Gashija u kojoj će se polaznici zajedno s arhitektima s izložbe pozabaviti idejom veće prisutnosti velikoga majstora u svijesti tzv. običnog čovjeka.
Nadalje, KOVAČIĆEV ZAGREB je program obilazaska, ne samo djela i prostora koji su neposredna autorova ostavština, već također i onih koja su nastala pod njegovim neposrednim utjecajem. Svake druge subote s početkom 8.6. u 11 sati, Krešimir Galović uvest će vas u svojevrsni vremeplov i dočarati vam vrijeme u kojem je Viktor Kovaćić vodio bitku za samosvojnost i suverenost Hrvatske (moderne) arhitekture.
U alteraciji, svakog drugog petka s početkom 14.6. u 19 sati u prostorima Muzeja odvijat će se program NEPOZNATI KOVAČIĆ, kojim će se afirmirati manje poznati majstorovi radovi te vršiti analize i diskusije s najznačajnijim ekspertima iz obje struke. Voditelj i ovog programa je Krešimir Galović.
Rogina također osmišljava i program KOVAČIĆEV S(T)AN koji će donijeti kreativne rekonstrukcije dijelova njegove mansarde u Masarykovoj 21, momentalno nedostupne javnosti zbog obnove nakon potresa, u kombinaciji s djelima i predmetima koji predstavljaju refleksije i poveznice na prvenstveno način razmišljanja Viktora Kovačića.
DIGI-KOVAČIĆ je komuniciranje majstorova lika i djela putem medija i društvenih mreža vezano na digitalizaciju građe koja je provedena kroz proteklo razdoblje, a koja je pri završetku. Na taj će se način demistificirati veliki dio onoga što je kroz nepostojanje višeslojne i akuratne valorizacije pretvoreno u mit. Autori programa su K. Galović i K. Rogina.
Na sam dan 150. rođendana Viktora Kovačića 28. kolovoza 2024. u Palači Burze Krešimir Galović će održati predavanje OTAC HRVATSKE MODERNE ARHITEKTURE.
„VIKTOR KOVAČIĆ JE ZA NAŠU SREDINU DOISTA DUH ONKRAJ SVEGA. I UPRAVO NAM JE ON U TRENUTKU KAD HRVATSKA ARHITEKTURA DOSEŽE SVOJE DVOSTRUKO DNO POTREBAN VIŠE NO IŠTA. SUNČEV ZRAK NOVIH OSNOVA. KRONOS MEĐU TITANIMA. IZVAN SVIH KATEGORI(ZACI)JA.“


#Muzej Grada Zagreba #obljetnica #Viktor Kovačić #VK150/100 #Zagreb

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh