Izložba „Neustrašive žene” svoje putovanje završava u Ludbregu!

Nakon što je u 2022. godini predstavljena u 10 gradova diljem Hrvatske (Jastrebarsko, Rovinj, Nova Gradiška, Pakrac, Slavonski Brod, Ivanić-Grad, Virovitica, Prelog, Zaprešić, Karlovac) izložba „Neustrašive žene” zbog velikog interesa javnosti nastavila je svoje putovanje i u 2023. godini u kojoj je posjetila ukupno 9 gradova, a svoje putovanje završava otvorenjem posljednje dvadesete izložbe u Ludbregu.

Grupna izložba ilustracija „Neustrašive žene” bit će svečano otvorena u petak 15. prosinca s početkom u 18:00 sati u izložbenom prostoru dvorca Batthyany u organizaciji Centra za kulturu i informiranje. Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol, a izložba je ostvarena u suradnji s Centrom za kulturu i informiranje „Dragutin Novak” Ludbreg. Među 100 značajnih žena iz hrvatske povijesti i sadašnjosti na izložbi će biti predstavljene i značajne žene iz okolice Ludbrega: Lidija Bajuk (Čakovec), Milica Šviglin Čavov (Varaždin), Antonija Kulčar-Vajda (Varaždin), Ruža Pospiš Baldani (Varaždinske Toplice), Mara Matočec (Đelekovec), Štefanija Puretić (Prelog).

Putujuća grupna izložba temelji se na knjigama „Priče o neustrašivim hrvatskim ženama” (2019.) autorice Tatjane Barat i „Ikone: neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku” (2020.) autorice Rosie Kugli u izdanju Naklade Iris Illyrica urednice Ivane Glavaš Bakija. Izložba objedinjuje ukupno 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske povijesti i sadašnjosti koje su ilustrirale 23 hrvatske ilustratorice. Riječ je o istovremeno likovnoj i književnoj priči s naglaskom na edukativni karakter cjelokupnog projekta.

Na inicijativu vlasnice i glavne urednice izdavačke kuće Iris Illyrica Ivane Glavaš Bakija ilustracije iz knjiga pretočene su u putujuću izložbu ilustracija pod nazivom „Neustrašive žene”. Organizatorica izložbe je kustosica, povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol koja je zajedno s ilustratoricom Željkom Mezić i urednica pratećeg kataloga izložbe. Izložba istovremeno ukazuje na značajne žene iz hrvatske prošlosti i sadašnjosti dok u fokus stavlja i često (posve neopravdano) nedovoljno valoriziran medij ilustracije i to prezentirajući djela 23 poznate hrvatske ilustratorice.

Izložba je svoje putovanje započela 8. ožujka 2022. u Gradskom muzeju Jastrebarsko, nakon čega je bila predstavljena u Pučkom otvorenom učilištu Grada Rovinja – Rovigno/ Università popolare aperta della Città di Rovinj – Rovigno, Pučkom otvorenom učilištu „Matija Antun Relković“ Nova Gradiška, Muzeju grada Pakraca, Gradskoj knjižnici Slavonski Brod, Gradskoj knjižnici Ivanić-Grad, Gradskom muzeju Virovitica, Muzeju Croata insulanus Grada Preloga, izložbenom prostoru Vršilnice u organizaciji Galerije Razvid/Pučko otvoreno učilište Zaprešić i Knjižnici za mlade Karlovac čime je završila putovanje u 2022. godini.

Zbog velikog interesa javnosti i struke, izložba je nastavila svoje putovanje i u 2023. godini kada je posjetila ukupno 9 ustanova u kulturi i umjetnosti diljem Hrvatske. Nakon izložbi održanih u Velikoj Gorici, Đakovu, Osijeku, Ogulinu, Crikvenici, Iloku, Otočcu, Korčuli i Vrbovcu, izložba se otvara u petak 15. prosinca 2023. u izložbenom prostoru dvorca Batthyany u organizaciji Centra za kulturu i informiranje “D. Novak” Ludbreg. To je ujedno i posljednja stanica putovanja grupne putujuće izložbe ilustracija „Neustrašive žene“.

Na izložbi će posjetitelji moći razgledati čak 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske prošlosti i sadašnjosti koje su ilustrirale poznate hrvatske ilustratorice: Nina Iris Bešlić, Vanda Čižmek, Sonja Gašperov, Ivana Guljašević Kuman, Marsela Hajdinjak, Branka Holingsworth Nara, Mirela Ivanković Bielen, Helena Janečić, Marijana Jelić, Irena Jukić Pranjić, Ana Kadoić, Helena Klakočar, Lana Ključarić, Hana Lukas Midžić, Željka Mezić, Margareta Peršić, Andrea Petrlik Huseinović, Sanja Pribić, Nataša Rašović Bodiš, Sanja Rešček Ramljak, Irena Sophia, Sanja Šantak i Manuela Vladić Maštruko.

Izložba u izložbenom prostoru dvorca Batthyany u organizaciji Centra za kulturu i informiranje „D. Novak” Ludbreg ostaje otvorena sve do 31.12.

Istaknuta slika: pozivnica za izložbu „Neustrašive žene”

#grupna izložba #ilustracija #Ludberg #neustrašive žene #putujuća izložba

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh