Pod plavim kišobranom: U Zagrebu održan Off the Grid Festival

U  Vintage Industrial Baru u Zagrebu održan je Off the Grid Festival. U organizaciji basistice LHD-a Lade Furlan Zaborac, ovaj je događaj okupio raznoliku grupaciju sastava koji su okupljenima priuštili raznovrsne oblike surf glazbe. Osim organizatora LHD-a, na festivalu su prvi put u Hrvatskoj nastupali mađarski bend Psycho Mutants, prvi put uživo debitirali zagrebački surferi Melewai, a dojam su upotpunili veterani glazbene scene Šumski.

Večer su otvorili Melewai. Nazvani po havajskim riječima što u slobodnom prijevodu znače pjesmavoda, Melewai su ovjekovječili svoj prvi koncert čistom surferskom atmosferom, dok su vokali Martine Burulic donijeli poseban country i rockabilly štih glazbenim valovima dalekih Havaja iz bubnjeva Roka Maštruka i gitare Antonela Vukića u sjajnom debitantskom nastupu.

Čista surferska atmosfera – Melewai

Nakon Melewaija na pozornicu su došli Psycho Mutants. Ovaj kultni mađarski bend s više od dvadeset godina staža suvereno je vladao pozornicom kombinirajući srž surf rocka sa zvukovima tamburina i marakasa, dok su truba i bandoneon unijeli u performans elemente mađarskog plesa na opće oduševljenje publike. Također vrijedi napomenuti i duboki bas vokalista Balázsa Czirákyja,koji je donio nešto mračniji zvuk gothic i metal glazbe u fuziji koja se ne čuje često, ali je među publikom pronašla entuzijastične slušatelje.

Kultni mađarski bend suvereno je vladao pozornicom – Psycho Mutants

Nakon mađarskog surfa uslijedio je domaći. Milan Manojlović, zagrebačkoj publici poznatiji pod kultnim pseudonimom Mance, došao je na pozornicu predstaviti Šumski, bend s dugogodišnjim stažom koji je promovirao svoj novi album „Kolobari“. Zvuk zagrebačkih alternativaca bio je nošen dinamičnom puhačkom sekcijom i rokerskom zafrkancijom

Šumski je nosila dinamična puhačka sekcija i dobra rokerska zafrkancija

Kao točka na i ovoga festivala nastup je održao LHD. Izvevši skladbe s njihovog prvijenca Off the Grid, poput „Green Voodoo“, „Blue Umbrella“, „Tzar of Premantura“ te „Stage Bomb“, ali i klasike kao što su „Malaguena“ i „Rising East“ iz doba Bambi Molestersa, LHD je pokazao svoje iskustvo i kultni status. Zaradivši gromoglasne aplauze zahvalne publike, na samom kraju večeri izveli su i bis za vrijeme kojeg su premijerno odsvirali svoju novu pjesmu „Age Disease“ te tako priveli kraju ovaj jednodnevni festival.

Lada Furlan Zaborac

Off the Grid Festival je dostojno dočarao inkluzivnost surferske glazbe kombiniranjem raznovrsnih žanrova što su sezali od rasplesanosti ska, preko mračnog ugođaja gothic glazbe pa sve do rockabilly senzibiliteta, pokazujući da ovaj žanr i dan danas ima svoje mjesto pod suncem za one koji su ga voljni pronaći.

Fotografije snimio Filip Kralj

#Filip Kralj #Lada Furlan Zaborac #LHD #Ska #surf rok #Vintate Industrial Bar

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh