U Rijeci završena „3. Kvarnerska kolonija autorskog stripa i ilustracije”

Nakon najavnih događanja – izložbe „Iracionalista”, strip almanaha u kojem su skupljeni radovi nastali na prvoj i drugoj Kvarnerskoj koloniji autorskog stripa i ilustracije na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci te 24-satnog crtanja – od 16. studenog do 19. studenog, u prostorijama DIP-a (Društvo za istraživanje i potporu), održana je „3. Kvarnerska kolonija autorskog stripa i ilustracije”.

Pozivu organizatora (DiP) za sudjelovanje na ovom izdanju Kolonije odazvali su se Dušan Gačić, Helena Klakočar, Darko Macan, Franjo Anžlovar, Matija Pisačić i Jan Škrinjar iz Zagreba, Irena Jukić iz Bjelovara, Anamarija Kvas iz Čabra te Damir Stojnić, Damir Steinfl, Damir Bralić, Saša Jovanović, Enver Krivac i Ana Marija Lončar iz Rijeke. Vrsnim crtačima, pridružili su se i studenti riječke Akademije primijenjenih umjetnosti.

Po okupljanju i upoznavanju u prostorijama DiP-a u četvrtak, voditelj Kolonije Damir Steinfl crtačima je održao uvodni briefing, a u petak i subotu umjetnici su imali priliku kroz zajednički rad razmijeniti iskustva, naraciju i likovnost te povezati se radi zajedničkog cilja – valorizacije autorskog stripa i ilustracije u RH.
Kolonija je poznata ne samo po spajanju umjetnika raznih generacija, stilova i smjerova, već i po njegovanju novog autorskog stripa, bez nametnutih ‘gabarita’, bez cenzure, sa slobodno odabranim tehnikama.

U tom smislu, valja primijetiti da je i ove godine Kolonijom vladalo veliko šarenilo tehnika, pristupa i tema – od politički angažiranih radova, preko psihodelije, erotike, opservacije svakodnevnih međuljudskih drama, konceptuale, poboljšavanja geografskih mapa, besmrtnog laviranog tuša, rada u duetu, do borbe zmaja i dvoglavog orla.

Prema riječima Damira Steinfla, sljedeća kolonija bit će organizirana na proljeće, dok je novi broj almanaha „Iracionalist” vjerojatan u studenom iduće godine.

Koloniju već 4. godinu sufinancira Primorsko-goranska županija, u Programu javnih potreba u kulturi, Grad Opatija iz sponzorstva Gradskog vijeća te DIP i ostali donatori. Sredstva od prodaje „Iracionalista” prikupljaju se za troškove tiska novog broja Iracionalista u 2024. godini.

Više o prvom dvobroju „Iracionalista” možete pročitati na poveznici: https://artkvart.hr/damir-stojnic-prostor-neobjasnjivog-omogucuje-nam-disanje/, a prošireni izvještaj o radu Kolonije, uz razgovore sa sudionicima i galerijom fotografija očekujte ubrzo na našem portalu.

Istaknuti vizual: kadar iz stripa ‘Povratak’ Saše Jovanovića nastao na „3. Kvarnerskoj koloniji autorskog stripa i ilustracije”

#APURI #Damir Steinfl #Društvo za istraživanje i potporu #IracionaList #Kvarnerska kolonija autorskog stripa i ilustracije

ArtKvart Preporuka

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh