Žarko Jovanovski gorljivim cinizmom i oštrim humorom osvojio Dnevni boravak

Ovoga petka u Book caffeu Dnevni boravak održano je čitanje poezije u organizaciji Društva hrvatskih književnika Ogranak Rijeka. U opuštenoj atmosferi caffea okupljeni su imali čast prisustvovati čitanju odabranih pjesama opatijsko-zagrebačko-riječke kombinacije, nagrađivanog književnika Žarka Jovanovskog, pisca Zvonimira Grozdića, Davora Grgurića, predsjednika DHK Ogranka Rijeka te pjesnikinje Josipe Marenić.

Raznovrsnim repertoarom poema i osebujnim stilom čitanja pjesnici su okupljenima pružili jedinstvenu priliku proživljavanja nekad izgubljene boemske atmosfere kojom su žarili i palili pjesnici Beat Generacije 50-ih godina po San Franciscu i čitavoj Americi. Jovanovski, koji je sebe predstavio kao „svjetskog prvaka u džudu“ i čovjeka koji je „triput bio na Mjesecu“ započeo je čitanje satiričnom pjesmom koja je kroz preuveličavanje eksplozivno ismijavala nekadašnje političko stanje u Jugoslaviji, a njegovi su originalan stil čitanja i entuzijastična intonacija izazvali salve smijeha i popratni aplauz okupljene publike.

Osim gorljivog cinizma i oštrog humora Jovanovskog, svoje su mjesto i pozitivne reakcije okupljenih u Dnevnom boravku osvojile i svojevrsne ljubavne poeme Grozdića provučene u specifično šaljivi hrvatski kontekst, Grgurićev introspektivni lokalpatriotizam te važne feminističke poruke Marenić, koje donose pjesničku osudu današnje rodne hijerarhije i međurodnih odnosa.

Nakon ove energične boemske večeri okupljeni su mogli za pristupačnu cijenu kupiti i novu zbirku poezije Nemoj svoju tugu vezati uz mene objavljenu u rujnu ove godine, autori koje su Marenić, Jovanovski, Grozdić te sisački književnik Siniša Matasović.

#ArtKvart #cinizam #Dnevni boravak #Filip Kralj #poezija #Žarko Jovanovski

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh