Sva lica gladi u PPMHP Rijeka

U petak, 5. travnja, u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka, otvorena je izložba „Lica Gladi“. Nastala kao suradnički projekt Etnografskog muzeja (dr. sc.Tanja Kocković Zaborski) i Instituta za etnologiju i folkloristiku (dr. sc. Melanija Belaj), ova putujuća izložba, nakon predstavljanja u Etnografskom muzeju u Zagrebu i Puli, dobila je svoju treću, privremenu adresu u Rijeci.

U ime domaćina, posjetiteljima se obratila ravnateljica PPMHP Tamara Mataija.

-Tema prehrane tiče se sviju od nas, a o gladi baš i ne razmišljamo dok smo siti. Međutim, svjedoci smo brzih promjena u svijetu i toga da se trenutna situacija može u sekundi promijeniti, te je zbog toga važno govoriti o ovoj temi.

Izložbom se ne predstavlja samo povijesni tok „rasprave“ o gladi, već se posjetitelje želi osvijestiti o pojmu/procesu gladi – onom nametnutom i onom samonametnutom. Referirajući se na temu kroz prizmu svjetskih kriza – pandemije, lockdown-a, rata u Ukrajini, ali s fokusom na Hrvatsku – potrese, uviđamo kako smo tek nedavno postali svjesni važnosti ravnopravne preraspodjele hrane i njezine dostupnosti.

-Tema gladi vrlo je velika i delikatna, te ju je bilo teško prenijeti u izložbeni medij. Naime, na istraživačkom putu susreli smo se s mnoštvom tema koje nismo mogle do kraja predstaviti izložbom, i upravo zato smo pokušale neke izdvojiti i podijeliti ih u tri velike cjeline: Borba protiv gladi, Glad kao političko sredstvo i Glad i tijelo. Pozivam svih na promišljanje, kazala je dr. sc. Melanija Belaj s Instituta za etnologiju i folkloristiku.

U prvom segmentu izložbe, nazvanom Borba protiv gladi, predstavljeni su načini na koje ljudi spremaju hranu, odnosno stvaraju zalihe. U trenutku kada nastupi prirodna katastrofa ili rat, dostupnost opskrbnih linija i hrane, znači i puko preživljavanje za zahvaćeno stanovništvo. Drugi segment izložbe, Glad kao političko sredstvo, predstavlja glad kao alat koji služi za manipuliranje masa, ali i pojedinaca. U trećem segmentu autorice su se posvetile temi Gladi i tijela – iz javnog diskursa gotovo da je izostala rasprava o brojnim poremećajima koji su povezani s prehranom i psihološkim stanjima, što je uz pretilost, ujedno i problem odbijanja hrane. Ova sekcija govori o poremećajima povezanima s prehranom kojima se treba adekvatno posvetiti.

– Mi otvaramo pitanja, ne dajemo odgovore. Prema tome stanite, promislite, pa ako vas nešto i potakne na neku akciju ili pomoć susjedu – mi smo zadovoljne, zaključila je dr. sc. Tanja Kocković Zaborski, muzejska savjetnica Etnografskog muzeja Zagreb.

Izložba je otvorena do 12. svibnja 2024.

Fotografije: Aleš Suk

#Etnografski muzej Zagreb #Melanija Belaj #Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja #Sva lica gladi #Tanja Kocković Zaborski

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh