Vežgani preuzeli vlast i ključeve grada, otvoren Creski karneval

Na središnjem trgu u gradu Cresu okupilo se mnoštvo građana ne bi li svjedočili smjeni vlasti. Naime, već neko se vrijeme šuška o tome da neće još dugo aktualna creska vlast na čelu s gradonačelnikom Marinom Gregorevićem. Kuhalo se, kuhalo, i skuhalo u kuhinji Karnevalske udruge Vežgani. Na prigodnom programu Vežgani su zabavljali prisutno mnoštvo. Mare i Frane dotakli su se nekih aktualnosti, a posebno podizanja mora i prelijevanja po trgovima i konobama. Nakon jadikovke Vežganih, na binu je pozvan gradonačelnik Gregorović i stavljen pred gotov čin: morao je predati ključ grada. To mu nije posebno teško palo nakon naporne godine i Vežganima je drage volje predao vlast. Time su u Cresu vlast preuzele maškare i slavljem započele Peto godišnje doba. Bilo je tu svega, od bićerina i prigodnih slastica do pečenih kobasica kojima je nova vežgana vlast počastila mnoštvo.

Gradonačelnik Marin Gregorović i Vežgani, koji već 20 godina vode i koordiniraju karnevalska događanja u Cresu

U svom planu i programu rada nova je vlast najavila neka važna događanja pa će tako ljubitelji dobre klope na svoje doći već na idućem slavlju. Maškarana će se gulašijada održati na Šetalištu XX. Travnja u subotu 27. siječnja uz glazbu Tria Asi, a 3. veljače u restoranu Santa Lucija održat će se maškarani ples uz grupu Malvazija band. Naravno, maškare se vole od malih nogu pa će djeca doći na svoje na Dječjoj reduti 4. veljače u popodnevnim satima u restoranu Santa Lucija.

Cresani već gotovo skoro trideset godina sudjeluju sa zapaženim maskama na Međunarodnom riječkom karnevalu. Ove će godine, 11. veljače, prodefilirati Rijekom creski Morski ljudi.

Kako svemu dobrom dođe kraj, tako i ovogodišnje Peto godišnje doba završava 13. veljače, kad se u Cresu u jutarnjim satima, u crnim dugim haljama i bijelim plahtama, uz zvukove škrebetalnica i zvončića oplakuje pust kojem se tog dana poslijepodne na glavnom creskom trgu sudi za sva nedjela. Programom na kojem će se predstaviti maškare i pročitati sve nedaće koje je uzrokovao pust Božo završit će još jedno maškarano doba.

Sva karnevalska događanja u Cresu već 20 godina vode i koordiniraju vrijedni volonteri i članovi Karnevalske udruge Vežgani. Karnevalsku udrugu Vežgani osnovali su zaljubljenici u maškare 2. studenog 2003. godine. Proizašla je iz Karnevalske sekcije Kluba mladih Susajda, osnovanog 1993. godine upravo zbog organizacije creskog karnevala. Kroz dvadeset godina Karnevalske udruge Vežgani i deset godina Karnevalske sekcije pri KMS mnoštvo je članova prodefiliralo kako Međunarodnim riječkim karnevalom tako i raznim događanjima u Cresu. I ono što je najvažnije, tradicija se nastavlja, maškare vladaju Cresom, i neka tako bude i ubuduće.
Vežgani su se vežgali, vežgajte se i vi!

Creski Morski ljudi ove će godine prodefilirati Rijekom 11. veljače

Fotografije snimio Kristijan Jurjako

#Cres #Karneval #Kristijan Jurjako #Maškare #pust

Nasumičan izbor

Upišite pojam za pretragu ili pritisnite ESC za povratak na stranice

Skoči na vrh